Published On: Čet, pro 1st, 2016

U manjim hercegovačkim općinama za sklapanje braka parovi dobiju do 500 KM

Parovi koji u Ljubinju, Nevesinju i Bileći stanu na „ludi kamen“ od ovih općina će dobiti po 500 KM, dok onima koji sudbonosno „da“ izgovore u Kneževu ili Kalinoviku slijedi dar od 300 maraka….
Da bi zaustavile odlazak stanovništva u druge gradove i povećale natalitet pojedine općine u Srpskoj izdvajaju novac za svaki sklopljeni brak. Uglavnom, riječ je lokalnim zajednicama s manjim brojem stanovnika, dok su bračni parovi u gradovima i većim općinama uskraćeni za ovaj vid podrške.
U općini Ljubinje, gdje se ova praksa primjenjuje već godinama, kažu da osim Ljubinjaca brak u ovom mjestu sve češće sklapaju njihove „komšije“, piše Glas Srpske.
Novac za sklapanje braka smo počeli da dajemo prije nekoliko godina kako bismo spriječili odlazak stanovnika i povećali natalitet. Do samog uvođenja ove stimulativne mjere u Ljubinju je bilo veoma malo brakova i novorođenčadi. Međutim, mjere su urodile plodom i sad mnogi žele da se vjenčaju u Ljubinju, rekli su u ovoj općini, koji stanovnike iz drugih općina časte s 300 KM.
I u općini Bileća je povećan broj sklopljenih brakova.
Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je to posljedica tih naknada ili ne, ali je općina ostvarila cilj, rekli su u ovoj općini.
Iako se u općinsku blagajnu Kneževa već neko vrijeme ne sliva dovoljno novca, načelnik ove općine Goran Borojević kaže da će za podršku formiranju obitelji novca uvijek biti.
U proteklom razdoblju bilo je problema kad je riječ o isplati ovog novca, ali će to uskoro biti riješeno. Za svaki sklopljeni brak općina će izdvajati 300 KM, a toliko dobiva i svako novorođenče, rekao je Borojević.
Međutim, u Banja Luci, Prijedoru i Doboju, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama, bračni parovi nemaju ovu vrstu podrške, ali postoje druge stimulativne mere.
Tako se u Prijedoru i Banja Luci organiziraju kolektivna vjenčanja, a razne manifestacije poput, „Konferencija beba“ ne manjkaju ni u drugim lokalnim zajednicama.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>