Published On: Ned, stu 6th, 2016

U Londonu tisuće ljudi na prosvjedima Anonymusa


Britanska  policija priopćila je da je u subotu na prosvjedima u Londonu uhitila 47 pripadnika i pristaša aktivističkog kolektiva Anonymus.
Tisuće prosvjednika, od kojih su mnogi bili maskirani u prepoznatljivu masku, sudjelovalo je u prosvjedu protiv korupcije u politici, korporativne pohlepe, mjera štednje, erozije građanskih sloboda, masovnog nadzora i brojnih drugih problema.
Britanski Scotland Yard uveo je stroge restrikcije na ovogodšnji prosvjed nakon što su se “maskirani” prošle godine pokušali upasti u državne zgrade, sukobili se s policijom koja im je prepriječila put, palili rakete za vatromet, razbijali prozore te zapalili policijski automobil, piše Index.
Prosvjed je ove godine bio pod nadzorom oko dvije tisuće policajaca. Započeo na Trafalgar Squareu i preselio se pred parlament. Prosvjednici su uzvikivali “Čije ulice? Naše ulice” i “Jedno je riješenje, revolucija”, pod pratnjom londonske policije.
“Dok je većina prosvjednika bila mirna, postojali su džepovi nereda i bačen je određen broj raketa za vatromet koje srećom nisu rezultirale ozljedama”, priopćili su iz Scotland Yarda.
Slični prosvjedi održali su se u subotu i u drugim gradovima u svijetu, po nazivom „Marš milijun maski“.
Protuglobalistički prosvjed održan je i u Washingtonu gdje je policija uhitila dvije osobe, jednu zbog bacanja predmeta na sjedište FBI-ja, a drugu zbog uništavanja policijskog vozila.
Anonymusi prosvjede organiziraju 5. studenoga, kada se u Britaniji tradicionalno obilježava Noć lomače. Vatrometom se bilježi sjećanje na dan kada te 1605. urotniku Gayu Fawkesu nije uspjelo u zrak dignuti britanski parlament.
Hakerska mreža Anonymous kao svoj znak koristi masku s Fawkesovim likom.
 
Dnevnik.ba