Četvrtak, 18 srpnja, 2024

U LONDONU Obama stigao u London, probat će uvjeriti Britance da ostanu u EU

Must Read

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u četvrtak doputovao u London, pozvao je Britance da ostanu uz svoje saveznike u Europi i pomognu međunarodnoj borbi protiv terorizma, što bi trebalo uvjeriti britanske birače da glasaju za ostanak u Europskoj uniji na predstojećem referendumu, prenose u petak agencije.

Osim političkih razgovora o brexitu i borbi protiv džihadističke skupine Islamske države, koji su u središtu političkog dijela posjeta, Obamu očekuje ručak s kraljicom Elizabetom II. koja je dan ranije proslavila 90. rođendan.

“Europska unija ne ublažava britanski utjecaj – ona ga veliča”, poručio je Obama britanskim biračima u članku objavljenom u Daily Telegrafphu, prenosi agencija dpa.

“Snažna Europa nije prijetnja britanskom globalnom vodstvu; ona jača britansko globalno vodstvo”, napisao je Obama.

Posjet američkog predsjednika Londonu ide u prilog britanskom premijeru Davidu Cameronu koji vodi kampanju za ostanak Britanije u EU uoči referenduma u lipnju na kojemu će Britanci o tome glasati.

Čak iako svi cijenimo naš suverenitet, nacije koje u tome najuspješnije sudjeluju su one koje to čine zajedno, napisao je Obama.

“Takva vrsta suradnje – od dijeljenja obavještajnih podatka i borbe protiv terorizma do sporazuma o stvaranju radnih mjesta i gospodarskog rasta – bit će daleko učinkovitije ako se proširi diljem Europe”, napisao je.

Obama će Britancima predložiti da se izjasne za ostanak i kako bi sačuvali britansko bogatstvo, “poseban odnos” sa SAD-om i jedinstvo Zapada.

Američka vlada, uključujuči mnoge tamošnje banke i tvrtke, strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije prouzročio tržišna previranja, smanjio britanski utjecaj, ali i nanio štetu EU i potkopao sigurnost Zapada.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su britanski birači skloniji izjasniti se za ostanak u EU na referendumu 23. lipnja, no puno ih je još neodlučno.

U petom službenom posjetu britanskom tlu, Barack Obama, u društvu supruge Michelle odat će počast kraljici koja je u četvrtak navršila 90. rođendan.

“Predsjednik je jako cijenio susrete s kraljicom u prošlosti”, kazao je Ben Rhodes, jedan od njegovih najbližih savjetnika za vanjsku politiku, prenosi agencija AFP.

Iako ima slab utjecaj na politiku jer ne smije zauzimati strane, kraljica je tijekom godina postala simbol kontinuiteta i stabilnosti, za vladavine koja je doživjela slabljenje britanskog carstva, hladni rat i rušenje Berlinskog zida, a danas prolazi kroz žučnu raspravu o mogućem izlasku Britanije iz EU (Brexit).

Nakon kraljevskog ručka, Barack Obama doći će u Downing Street 10 kako bi razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su britanski birači skloniji izjasniti se za ostanak u Uniji na referendumu koji će se održati 23. lipnja, no puno ih je još uvijek neodlučno.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -