Published On: Ned, srp 3rd, 2016

U Litvi usred šume, u kojoj su nacisti ubijali Židove, otkriven tunel koji su zatvorenici kopali rukama kako bi pobjegli

Međunarodni tim sastavljen od arheologa, geofizičara i povjesničara nedavno je u Litvi otkrio tunel kroz koji su židovski zarobljenici bježali od nacističkih snaga tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi CNN. Tunel se nalazi u litvanskoj šumi Ponar koja danas nosi naziv Paneriai.

Na tom području nalazi se veliki broj masovnih grobnica i jama te je na njemu između 1941. i 1945. ubijeno više od 100 tisuća ljudi, od toga 70 tisuća Židova. Kako prenosi BBC, nacisti su u šumu doveli 80 židovskih zatvorenika iz obližnjeg koncentracijskog logora Stutthof kako bi iskopali tijela iz masovnih grobnica te ih potom zapalili. Naime, nacisti su tako pokušali prikriti svoje zločine jer su im se približavale Sovjetske snage.

Kopali tunel 76 dana

Skupina zatvorenika, koja je dobila naziv ‘Goruća brigada’, preko dana bi iskopavali tijela iz masovne grobnice, a tijekom noći su bili zatvoreni u jami na tom području, koju su nacisti koristili za smaknuća. S vremenom je nekoliko zatvorenika napravilo plan da počnu kopati tunel, kako bi mogli pobjeći iz jame.

Tim znanstvenika pretpostavlja kako je zatvorenicima, koji su 15. travnja 1944. pobjegli, trebalo 76 dana da žlicama i golim rukama iskopaju tunel. Nakon što su nacističke snage otkrile da četrdeset zarobljenika bježi kroz tunel počeli su pucati po njima, a samo njih 11 je preživjelo. Iako se godinama pričalo o postojanju tunela, on nikad nije pronađen i priča nije potvrđena, do sada.

Koristili posebnu metodu kako ne bi remetili ljudske ostatke

Znanstvenici su točnu lokaciju tunela otkrili posebnom metodom kako ne bi morali remetiti ljudske ostatke u masovnim grobnicama. Naime, koristili su tehnologiju električne tomografije, koja se koristi za otkrivanje minerala i nafte te napokon nabasali na tunel dugačak 34 metra.

“Kao Izraelac čija obitelj potječe iz Litve, bio sam dirnut do suza nakon otkrića tunela u šumi Ponar. Ovo otkriće će nam omogućiti da predstavimo, ne samo strahote holokausta, nego i želju za životom”, rekao je doktor Jon Seligman iz Izraelske uprave za antikvitete. Više detalja o tunelu biti će otkriveno 2017. godine u dokumentarnoj epizodi PBS-ove emisije NOVA.