U Kumanovu ubijena trojica policajca, a 20 osoba ranjeno. Cijenjeni makedonski novinar: ‘Ovo je rat’

U makedonskom gradu Kumanovu jutros oko 4.40 započeo je oružani sukob između policije i zasad nepoznate naoružane skupine, u kojem su, prema neslužbenim informacijama, ubijena trojica policajaca, javlja N1. Građani ne smiju napuštati svoje domove, iz kumanovskog naselja u blizini centra grada čuju se pucnjava i detonacije, a grad nadlijeću helikopteri.

Kako prenosi Reuters, specijalne postrojbe u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe tog grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja. Helikopteri nadlijeću to područje u kojemu su se 2001. vodile borbe između albanskih pobunjenika i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji.

Provladina TV Sitel javlja da ima oko 20 ranjenih u Kumanovu. TV Nova također izvještava da ima i povrijeđenih i poginulih civila. Mediji u Makedoniji, koji emitiraju program na albanskom jeziku, javljaju da u jutrošnjim sukobima ima i poginulih civila.

Najnoviji sukobi mogli bi dovesti do nove nestabilnosti u zemlji u kojoj posljednjih tjedana rastu napetosti između vlade i oporbe glede optužbi za ilegalno prisluškivanje i druge zloporabe položaja, javlja Hina. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Makedonije ne pristižu nikakve informacije o ovom slučaju.

“U tijeku je operacija u Kumanovu i nećemo objavljivati ništa dok se ne završi”, rekao je glasnogovornik policije Ivo Kotevski. Cesta od Skoplja do Kumanova je zatvorena za sav promet.

Ranjeno je 15 policajaca

Kako doznaje N1, radi se o sukobu policije s grupom od oko 70 naoružanih osoba. Al Jazeera javlja da je najmanje 15 policajaca ranjeno. Dio je zbrinut u kumanovskoj bolnici, a teže ranjeni prebačeni su u Skoplje. Bolnica je pod policijskom blokadom, čuva se dugim cijevima. Ranjen je i jedan od napadača, koji su uniformirani. Najnovije neslužbene informacije kažu da su u bolnici u Kumanovu umrla trojica policajaca.

Makedonski mediji još su jučer objavili da stanovnici sela Zajaz u općini Kumanovo tvrde kako su vidjeli oko 50 naoružanih osoba. Makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da se u toj općini nalaze jake policijske snage, piše B92.

Vrlo nestabilno stanje u zemlji

U Makedoniji je posljednjih dana stanje vrlo nestabilno, građani diljem zemlje prosvjeduju protiv Vlade, a ondje je ovog tjedna bio i Telegramov novinar Filip Raunić čije tekstove o dramatičnim događajima u toj bivšoj republici SFRJ možete pročitati OVDJE. Ni ozbiljniji incidenti u zadnje vrijeme nisu izolirani slučajevi. Naime, nedavno je naoružana grupaAlbanaca upala u stražarnicu na granici s Kosovom i na nekoliko sati zarobila policajce.

 

‘Incidenti u Kumanovu su inscenirani’

“U Kumanovu se ratuje”, izjavio je za Telegram jedan od najutjecajnijih makedonskih novinara Branko Geroski.

Robert Alagjozovski, pisac i publicist, jedan od najuglednijih književnih kritičara, koji piše i za u regionalne časopise za Telegram je izjavio: “Opozicija i demonstranti su uvjereni da su incidenti inscenirani da bi se odvukla pažnja od prosvjeda i da bi se ova vlast izvukla. Oni pokušavaju  držati situaciju pod kontrolom i ne dozvoliti da se demonstracije pretvore u nasilne. Ali ako se situacija pogorša, to može utjecati da se prosvjedi odlože ili stave u mirovanje.

Ako pak situacija, bila ona inscenirana ili ne, eskalira, vlada može proglasiti izvanredno stanje, a onda se svašta može dogoditi. Inače, međuetnički odnosi u Makedoniji su stabilni u ovom trenutku, demonstranti iz svih etničkih zajednica zajedno protestiraju. No, ako u sukobima poginu neke nevine žrtve, situacija može eskalirati. U izvanrednom stanju i lider opozicije može biti uhapšen, a prosvjedi brutalno ugušeni. Policija već privodi dosta demonstranata”, upozorava Alagjozovski.

Reakcija albanske stranke

Demokratska unija Albanaca (DUI), koja je član vladajuće koalicije premijera Gruevskog, izrazila je zabrinutost zbog današnjih događaja u Kumanovu. Partija je pozvala građane da sačuvaju hladnokrvnost i da ne podliježu provokacijama. Današnji događaji u Kumanovu, kao i prethodni u Gošincima, te eksplozija ispred sjedišta DUI-a, za ovu stranku su u potpunoj suprotnosti sa strateškim ciljevima albanskog naroda u Makedoniji, na Kosovu u Preševskoj dolini, javlja Al Jazeera.

“Albanci u Makedoniji opredijeljeni su za program saradnje sa SAD-om, EU-om i NATO-om i žele da u toj zemlji žive jednakopravni građani, u dobrim međuetničkim i susjedskim odnosim, u miru i stabilnosti. Albanci žele da Makedonija bude član NATO-a i Evropske unije. Mediji i opozicija trebaju demonstrirati odgovornost u ovo delikatno vrijeme i uzdržati se od dodatnog pogoršanja situacije”, navodi DUI.