U Kninu počelo obilježavanje 18. godišnjice “Oluje”

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

Nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RHIvo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Lovrić, ministriAnte Kotromanović, Predrag MatićRanko OstojićBranko GrčićRajko Ostojić,Mirando Mrsić.

Svečanom podizanju državne zastave na kninskoj tvrđavi nazočili su i umirovljeni generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Dario Krstičević. Među nazočnima bili su i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 18 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“.

Po završetku podizanja zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletio vojni zrakoplov MIG 21, a zatim je ispaljeno 18 plotuna u znak 18. obljetnice Oluje.

Ove su godine, prvi put, na kninskoj tvrđavi postrojene i počasne postrojbe, koje su nakon podizanja državne zastave s tvrđave krenule u mimohod u središte Knina. U mimohodu sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, policije, branitelsjkih udruga i državni dužnosnici.

Na središnjem Trgu Ante Starčevića bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95.

Na središnjoj proslavi kod Spomenika Hrvatske pobjeda Oluja 95. predviđeno je prigodno obraćanje Ive Josipovića, Josipa Leke, Zorana Milanovića, te, kako je navedeno u protokolu Ministarstva obrane, i general-bojnika u miru Damira Krstičevića.

Nakon središnje proslave potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić organizirat će u Hrvatskom domu u Kninu prijem za ratne zapovjednike i sudionike vojnoredarstvene operacije „Oluja“.

Također u Hrvatskom domu bit će otvorena izložba i predstavljena monografija „Dan poslije“, a u kninskoj crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zmaja bit će služena sveta misa za domovinu.

U poslijepodenvnim satima predviđeno je da državni čelnici obiđu štandove braniteljskih zadruga postavljene u povodu današnjeg državnog blagdana u glavnoj kninskoj Ulici Franje Tuđmana, a u predvečernjim satima predviđena je humanitarna nogometna utakmica „Hrvatsko srce za Knin“ između reprezentacija Hrvatskog sabora i pripadnika 4. i 7. gardijske brigade.

U vojnoredarstvenoj operaciji „Oluja“, koja je početkom kolovozaa 1995. godine trajala 84 sata, hrvatske su snage oslobodile 10.400 četvornih kilometara ili oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. U „Oluji“ su poginula 174 pripadnika osloboditeljskih hrvatskih snaga, a više od 1.400 ih je ranjeno.

more recommended stories