U Kini se smiruje situacija; prošao je vrhunac epidemije koronavirusa, broj zaraženih značajno opada

Vrhunac epidemije koronavirusa u Kini prošao je i broj novozaraženih nastavlja padati, a pandemija u svijetu trebala bi završiti do lipnja, ocijenila je kineska vlada u četvrtak. Globalna pandemija koronavirusa vjerojatno će završiti do lipnja, rekao je Zhong Nanshan, viši medicinski savjetnik kineske vlade, prenosi Reuters.

Zhong, osamdesettrogodišnji epidemiolog poznat po borbi protiv SARS-a 2003. rekao je da su brojni uvezeni slučajevi zaraze u Kini asimptomatski te je postotak reinfekcije bolesnika koji su se oporavili nizak.

VRHUNAC EPIDEMIJE U ZEMLJI JE PROŠAO

Kinesko povjerenstvo za nacionalno zdravlje reklo je da je vrhunac epidemije u zemlji prošao. Epidemija u Kini na “niskoj je razini” ukupno, rekao je Mi Feng, glasnogovornik povjerenstva, javlja agencija dpa.

Kina je u četvrtak objavila najmanji broj novozaraženih, ukupno 15, otkako je prije sedam tjedana počela svakodnevno izvještavati o epidemiji.

Tako je u sredošnjoj Kini u četvrtak bilo sedam novih slučajeva zaraze, uključujući šest slučajeva izvana, a u pokrajini Hubei, izvorištu epidemije, potvrđeno je osam novih slučajeva i to je prvi put jednoznamenkasti broj novozaraženih. Trenutno u Kini ima ukupno 80.793 potvrđenih slučajeva oboljelih od te bolesti, uključivo 3.169 umrlih.