Published On: Pon, srp 30th, 2018

U kasne sate objavljen javni tender: Vlada FBiH za milion KM kupuje nove automobile

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH preksinoć u kasne sate na portalu javnih nabavki objavila je tender za kupovinu nova 22 vozila za potrebe institucija FBiH, piše Dnevni avaz.

Srednja klasa

Prema navedenim podacima, za kupovinu 22 vozila iz proračuna Federacije bit će izdvojeno čak 1.079.910 KM. Među traženim vozilima, najskuplji je službeni putnički automobil više srednje klase, maloprodajne cijene do 110.000 maraka. Dalje, prema raspisanom tenderu, 359.000 maraka narodnog novca bit će utrošeno i na šest službenih putničkih automobila srednje klase, čija je maloprodajne cijene do 70.000 KM.

Prema tenderu, bit će nabavljen i automobil koji spada u kategoriju limuzina, vrijednosti 60.000 KM. Za jedno terensko vozilo izdvojeno je 50.000 KM, a četiri motorna 136.800 maraka. Dalje se ističe i nabavka dodatnih osam motornih vozila, za što je predviđeno 205.500 KM. Vlada je prije točno mjesec na sjednici u Mostaru donijela odluku o kupovini novih vozila za ministarstva i službe.

Kome se nabavlja

Vozila se nabavljaju, između ostalog, za predsjednika FBiH, ministarstva pravde, financija, kulture i sporta, energije, rudarstva i industrije te Porezne uprave FBiH.

Prema odluci Vlade, vozila se kupuju i za Centar za edukaciju sudija i tužilaca, a za tu svrhu predviđeno je 60.000 maraka.

Sporna odluka uoči izbora

Zanimljivo je da ovakva odluka, koja se može nazvati spornom, dolazi samo tri mjeseca prije izbora, odnosno uoči isteka mandata Vladi FBiH te predsjedniku i potpredsjednicima FBiH.

Osim toga, ova nabavka dolazi u trenutku kada Vlada Federacije i njene institucije imaju više od 800 vozila, čija vrijednost iznosi nekoliko milijuna KM.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare