Published On: Čet, velj 4th, 2021

U Kapitolu izložen pepeo policajca stradalog u upadu Trumpovih pristaša

Američki zastupnici, gradonačelnik Washingtona i policajci s Kapitola odali su u srijedu pod kupolom parlamenta počast kolegi Brianu Sicknicku, policajcu koji je umro od ozljeda zadobivenih tijekom upada pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u zgradu parlamenta 6. siječnja.

Izlaganje posmrtnih ostataka jedno od najvećih počasti koje Kongres može dati nekom civilu. Sicknick (42) je tek peta osoba i treći policajac s Kapitola koji je dobio to priznanje.

Bio je jedan od policajaca koji su se branili Kongres kada su stotine Trumpovih sljedbenika upali u zgradu želeći zaustaviti potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

“To što su Brian i njegova obitelj morali platiti tako visoku cijenu za njegovu predanu službu na Kapitolu je besmislena tragedija koja nas još uvijek izjeda”, rekao je vođa senatske većine Chuck Schumer.

Nakon njegova govora, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dva kongresna svećenika i deseci ljudi ušli su u prostoriju gdje je uz američku zastavu izložena drvena kutija sa Sicknickovim pepelom.

Crna zavjesa visila je u rotondi, državničkoj dvorani sa slikama, kipovima i poprsjima slavnih Amerikanaca i važnih događaja u povijesti SAD-a.

Nakon odavanja počasti, pepeo je prenosen na nacionalno groblje Arlington.

Biden i prva dama Jill Biden su kasno u utorak posjetili Kapitol i odali počast Sicknicku, a isto su učinili i potpredsjednica Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff.