Published On: Sri, pro 10th, 2014

PRIZIVAJU VRAGA, PARDON INZKA: U kantonima formiranje vlasti i dalje na mrtvoj točki

Iako zakonski rok za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH istječe danas, još uvijek nije jasno tko će činiti vlast u skoro svih deset županija u Federaciji BiH. Cijeli proces izbora saziva županijskih skupština već danima je stoji na jednom mjestu, a navodni pregovori o eventualnim koalicijama za sada su na klimavim nogama u skoro svim županijama, osim u Zapadnohercegovačkoj, piše Dnevni avaz.

U Sarajevskoj županiji, iako uveliko traju pregovori SDA i DF-a o koaliranju, nije poznato kad će se održati sjednica Skupštine. Ništa bolja nije situacija ni u Tuzlanskoj županiji, jer nitko od predstavnika političkih stranaka koji čine novi saziv Skupštine TŽ nema odgovor na pitanje tko će činiti vlast. Za danas je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskoj županiji, ali je upitno hoće li biti i održana, jer nije uspostavljena parlamentarna većina.

Kad je u pitanju konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegbosanske županije, ona je zakazana za petak kako bi se završio izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Bosanskopodrinjskoj županiji, gdje je navodno postignut dogovor o formiranju vlasti, ali bez DF-a, koji ne želi ići u vlast sa SDA i Esedom Radeljašem, zastupnici SBB-a činit će dio opozicije.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je jučer pet kandidatskih lista na kojima se nalazi 16 kandidata za izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Na listama za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda bošnjačkog naroda nalaze se zastupnici Anes Osmanović, Tahir Redžepović, Derviš Šaćirović, Mirsad Ahmetović i Senad Ahmetović.

Na listama za izbor izaslanika iz reda hrvatskog naroda nalaze se zastupnici Đuro Delić, Joso Marković, Ivo Bilušić, Ilija Ilić, Ružica Vukić, Anka Leovac, Nada Ćulap, Željko Ćošković, Željka Josić, Joso Oršolić i Marija Oršolić.