Published On: Uto, tra 12th, 2022

U KAKVOJ JE MUCI OTIŠAO NAZAREĆANIN: Anatomski detalji o šest sati boli i smrti raspećem

Kako polako ulazimo u Veliki tjedan  donosimo vam znanstvenu, anatomsku analizu posljednjih šest sati života Krista našeg Gospodina.

Onoga koji nam je otvorio portal prema nebu i prije nego smo to zaslužili. Pitanje je , jesmo li i i danas. (Teško da jesmo.)

Ovdje je opisano šest sati njegove muke opisane znanstvenim, medicinskim jezikom prije nego što je ovozemaljski  Isus Krist otišao s raspeća.

Tekst je izvorno objavljen  u Arizona Medicine Magazine, (SAD) u ožujku 1965. 

1. Raspeće su, kao oblik mučenja i ubijanja izmislili Perzijanci 300. godine prije Krista, a Rimljani su ga usavršili 100. godine prije Krista. Raspećem se postiže najbolnija smrt koju je čovjek ikad izmislio u kažnjavanju mučenih a iz nje je nastao izraz “mučna, bolna”.

2. Raspeće je bilo  rezervirano prvenstveno za najopakije kriminalce muškarce. Do armenskog genocida koje su nad njima počinili Turci, nije poznato razapinjanje žena na križ.

3.Isus je odbio anestetičko vino koje su mu ponudili rimski vojnici zbog Njegovog obećanja u Mateju 26:29: „Ali kažem vam, neću piti od ovog ploda vinove loze od sada pa nadalje do onoga dana kada ću piti novo je kod vas u kraljevstvu Moga Oca.”

4. Rimski stražari su Isusa skinuli do gola i njegovu odjeću podijelili. To je bilo ispunjenje Psalma 22:18, “Oni dijele moje haljine među sobom, i za moju odjeću bacaju ždrijeb.”

5. Isusovo raspeće jamčilo je užasnu, sporu, bolnu smrt. Nakon što je pribijen na križ, Isus je sada imao nemoguću anatomsku poziciju za održavanje.

6. Isusova su koljena bila savijena na oko 45 stupnjeva, a On je bio prisiljen nositi svoju težinu s mišićima svog bedra, što nije anatomski položaj koji je moguće zadržati duže od nekoliko minuta bez jakih grčeva u mišićima bedra i potkoljenice.

8. Isusova je težina bila usmjerena u Njegove noge, s čavlima probijenim kroz njih. Kako se snaga mišića Isusovih donjih udova umorila, težina njegova tijela morala se prenijeti na njegova zapešća, ruke i ramena.

7, U roku od nekoliko minuta nakon što je stavljen na križ, Isusova su ramena bila iščašena. Nekoliko minuta kasnije Isusovi su laktovi i zapešća iščašeni.

8. Rezultat ovih iščašenja gornjih udova je da su Mu ruke bile 23cm duže od normalnog, kao što je jasno prikazano na Plaštanu.

9. Osim toga, proročanstvo se ispunilo u Psalmu 22:14, “Izlio sam se kao voda, i sve su mi kosti izvađene.”

10,Nakon što su Isusovi zapešća, laktovi i ramena bili iščašeni, težina njegova tijela na gornjim udovima izazvala je vučnu silu na velikim prsnim mišićima njegova prsnog koša.

11. Ove vučne sile uzrokovale su da se Njegov grudni koš povuče prema gore i prema van, u krajnje neprirodnom stanju. Zid prsnog koša mu je stalno bio u položaju maksimalnog respiratornog udahnuća. Kako bi izdahnuo zrak, Isus je fiziološki morao prisiljavati svoje tijelo na to.

12. Kako bi izdahnuo zrak iz pluća, Isus je morao pritisnuti nokte na svojim stopalima kako bi podigao svoje tijelo i dopustio da mu se prsni koš pomiče prema dolje i prema unutra kako bi izdahnuo zrak iz njegovih pluća.

13.Pluća su u položaju mirovanja bila u položaju konstantne maksimalne popunjenosti zrakom. Raspeće je ukratko medicinska i anatomska katastrofa.

14, Problem je bio u tome što Isus nije mogao lako pritisnuti nokte na svojim stopalima jer su mišići njegovih nogu, savijeni pod uglom od 45 stupnjeva, bili izrazito umorni, u jakom grču i u anatomski kompromitiranom položaju.

15, Za razliku od svih holivudskih filmova o raspeću, žrtva je bila iznimno aktivna. Razapeta žrtva bila je fiziološki prisiljena kretati se gore-dolje po križu, na udaljenosti od oko 30 cm kako bi uopće disala.

16. Proces disanja potom izazivao bi nesnosnu bol, pomiješanu s apsolutnim užasom gušenja.

17, Kako je odmicao šesti  sat neopisive muke i poniženja od  raspeća, Isus je sve manje i manje mogao podnijeti svoju težinu na svojim nogama, jer su mu mišići bedra i lista postajali sve iscrpljeniji. Shvatite da je svo ovo poniženje, ubijanje Njegovo, poput najponiženije životinje, gledala njegova Majka. Ona ista koju psujete.

Došlo je do sve veće dislokacije njegovih zapešća, laktova i ramena, te daljnjeg podizanja njegova prsnog zida, što mu je otežavalo disanje

U roku od nekoliko minuta nakon raspeća Isus je dobio tešku dispneju (kratak dah).

18 Njegovi pokreti gore-dolje po križu da bi disao uzrokovali su nesnosnu bol u Njegovom zapešću, stopalima i iščašenim laktovima i ramenima.

19. Pokreti su postajali sve rjeđi kako je Isus postajao sve iscrpljeniji, ali strah od neposredne smrti uslijed gušenja prisilio ga je da nastavi u svojim naporima da diše.

20. Isusovi mišići donjih udova razvili su bolne grčeve od napora guranja tijela na Njegove noge, kako bi uioće podignuli  tijelo, tako da je mogao izdahnuti, u njihovom anatomski ugroženom položaju.

21.Bol od njegova dva slomljena središnja živca u njegovim zapešćima eksplodirala je pri svakom pokretu.

22, Isus je bio sav u krvi i znoju.

23, Krv je bila rezultat bičevanja koje ga je umalo ubilo, a znoj kao rezultat Njegovih nasilnih nenamjernih pokušaja da izbaci zrak iz svojih pluća. Kroz sve to bio je potpuno nag, a vođe Židova, mnoštvo i lopovi s obje strane Mu se rugali, psovali i smijali Mu se. Osim toga, promatrala je sve to iz neposredne blizine Isusova majka Marija.

24, Fiziološki, Isusovo tijelo prolazilo je kroz niz katastrofalnih i krajnje bolnih događaja.

25, Budući da Isus nije mogao održavati odgovarajuću ventilaciju svojih pluća, sada je bio u stanju hipoventilacije (neadekvatne ventilacije).

26. Razina kisika u krvi mu je počela padati i razvio je hipoksiju (nizak kisik u krvi).

Osim toga, zbog njegovih ograničenih respiratornih pokreta, razina ugljičnog dioksida (CO2) u njegovoj krvi počela je rasti, stanje poznato kao hiperkapnija.

27.Ova rastuća razina CO2 stimulirala je njegovo srce da kuca brže kako bi se povećala isporuka kisika i uklanjanje CO2

28, Respiratorni centar u Isusovom mozgu poslao je hitne poruke u Njegova pluća da diše brže, a Isus je počeo dahtati.

29, Isusovi su fiziološki refleksi zahtijevali da dublje udahne, a On se nehotice kretao gore-dolje po Križu mnogo brže, unatoč nesnosnoj boli. Mučni pokreti spontano su započeli nekoliko puta u minuti, na oduševljenje gomile koja se rugala Njemu, rimskim vojnicima i Sinedrionu.

30.Međutim, zbog pribijanja Isusa na križ i Njegove sve veće iscrpljenosti, On nije bio u mogućnosti pružiti više kisika svom tijelu izgladnjelom kisikom.

31.Dvostruke sile hipoksije (premalo kisika) i hiperkapnije (previše CO2) uzrokovale su da mu srce kuca sve brže i brže, a Isus je razvio tahikardiju.

32. Isusovo je srce kucalo sve brže i brže, a njegov puls je vjerojatno bio oko 220 otkucaja u minuti, što je maksimum održivosti života.

33, Isus nije pio ništa 15 sati, od 18 sati prethodne večeri. Isus je pretrpio bičevanje koje ga je umalo ubilo.

34, Krvario je iz cijelog tijela nakon bičevanja, trnove krune stvorile su rane na njegovim zapešćima i stopalima, i razderotine nakon  udaraca i padova.

35, Isus je već bio jako dehidriran, a krvni tlak mu je alarmantno pao.

36, Krvni tlak mu je vjerojatno bio oko 80/50.

37. bio je u šoku prvog stupnja, s hipovolemijom (nizak volumen krvi), tahikardijom (prekomjerno brzi otkucaji srca), tahipnejom (pretjerano brzi respiratorni ritam) i hiperhidrozom (pretjerano znojenje).

38, Otprilike u podne Isusovo je srce vjerojatno počelo otkazivati.

39. Isusova su se pluća vjerojatno počela puniti plućnim edemom.

40. Ovo je samo pogoršalo Njegovo disanje, koje je već bilo ozbiljno ugroženo.

41. Isus je imao zatajenje srca i respiratornu insuficijenciju.

42. Isus je rekao: “Žedan sam” jer je Njegovo tijelo vapilo za tekućinom.

43. Isus je očajnički trebao intravensku infuziju krvi i plazme kako bi spasio svoj život

44. Isus nije mogao pravilno disati i polako se gušio na smrt.

45. U ovoj fazi Isus je vjerojatno razvio Haemopericardium.

46,Plazma i krv skupile su se u prostoru oko njegova srca, zvanom perikard.

47. Ova tekućina oko njegova srca izazvala je srčanu tamponadu (tekućinu oko njegova srca, koja je spriječila Isusovo srce da pravilno kuca).

48. Zbog sve većih fizioloških zahtjeva za Isusovo srce i uznapredovalog stanja hemoperikarda, Isus je vjerojatno na kraju zadobio rupturu srca. Srce mu je doslovno puklo. To je vjerojatno bio uzrok Njegove smrti.

49. Kako bi usporili proces smrti, vojnici su stavili malu drvenu sjedalicu na križ, što bi Isusu omogućilo “privilegiju” da nosi svoju težinu na svojoj križnoj kosti.

50. Učinak ovoga bio je da je moglo proći i do devet dana da umre na križu.

51.Kada su Rimljani htjeli ubrzati smrt, jednostavno bi slomili noge žrtvi, uzrokujući da se žrtva uguši za nekoliko minuta. Ovo se zvalo Crucifragrum.

52. U tri sata popodne Isus je rekao: “Tetelastai”, što znači: “Svršeno je.”

U tom trenutku, On se odrekao svog Duha i umro.

53. Kad su vojnici došli k Isusu da mu slome noge, On je već bio mrtav. Niti jedna kost Njegovog tijela nije slomljena,   time se  ispunilo još jedno njegovo proročanstvo (opisano gore).

54, Isus je umro nakon šest sati najmučnijeg i najstrašnijeg mučenja ikada izmišljenog.

 

 

54, Isus je umro nakon šest sati najmučnijeg i najstrašnijeg mučenja ikada izmišljenog.

Isus je umro da bi obični ljudi poput tebe i mene mogli otići u raj. Tako nas uči naša vjera. U trenucima ove gore opisane muke molio je svog oca, našeg Starozavjetnog Boga, da nam oprosti, da se ne osvećuje, da bude blag prema nama. To je trenutak kada se rađa naša vjera. Samo Bog, sin Božji može u trenucima dok ga mučimo kao životinju, moliti za naše spasenje. Tu su rođeni prvi kršćani. U gledanju te muke.

Isus nije umro da ga psuješ. Umirao je baš teško. Neopisivo teško, Tvoja bezvrijedna psovka je besmislena. Ona nikome ne koristi. Šteti samo tebi. Al kad ga psuješ sjeti se što psuješ i  po kojoj muci psuješ. Poštuj sebe tako što nećeš vrijeđati ovu gore opisanu muku. Kada čuješ nekog da ga psuje pokaži mu ovaj tekst i zamoli ga da ga  do kraja pročita. Više ga nikad neće opsovati. Učinit ćeš dobro djelo za tog čovjeka. Načinit ćeš ga boljim čovjekom.

 

Poskok.info

 

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Tko je ovo analizirao I napisao pa objavio je100/100 psihopata…. Neprimjereno.. Cak sta vise odvratno….!!!!!

B0sn@
B0sn@
2 mjeseci prije

U nikakvoj muci. Sve je laž. Bog ga spasio

Blanka
Blanka
2 mjeseci prije

Sreca po njega patio je samo 6 sati. Da je tad vladao adezej agonija bi mu bila znatno duza…

Da se pridruzio klepto partiji danas za njega nitko ne bi znao…

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
2 mjeseci prije

Konstatacija nije mrznja. Vi koji mrzite sve sto ne odgovara vasim usima mislite da mrznjom mozete zamijeniti argumente. O, deus meus…