Published On: Sub, kol 7th, 2021

U jezivoj priči o Vučiću i mafijašima koji melju ljude sad se spominje i FBI

U Srbiji se nastavlja jedna od najvećih afera u njenoj novijoj povijesti. Mogli bismo je nazvati dramom, ali točnije žanrovske odrednice bile bi farsa, teatar apsurda ili tragikomedija.

Riječ je, naravno, o slučaju notornog kriminalnog klana iz beogradskog navijačko-huliganskog miljea pod vodstvom Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i njegove desne ruke Marka Miljkovića, zvanog još i Mare Mesar.

Njih dvojica i još 29 pripadnika njihovog klana, a usto mahom i pripadnika navijačko-huliganske grupe Principi (poznati i kao Janjičari, što je jedna od brojnih podgrupa navijača Partizana), koji su uhićeni u spektakularnoj policijskoj akciji u veljači, optuženi su i za pet teških ubojstava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje.

Velja Nevolja i Mare Mesar optužili Vučića i Vulina za suradnju

Optužnica je, nakon dugih pet mjeseci, podignuta prošlog tjedna na 322 stranice, a srpsko tužiteljstvo za organizirani kriminal zatražilo je doživotni zatvor za Belivuka i Miljkovića, koji su od uhićenja 4. veljače u pritvoru. Detaljni opisi njihovih monstruoznih otmica, mučenja, ubojstava te komadanja i mljevenja leševa u takozvanim “kućama strave”, prije svega onoj u mjestu Ritopek, već mjesecima kruže srpskim javnim prostorom, a fotografije i snimke izmrcvarenih leševa žrtava na televiziji su pokazivali sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Oni su, međutim, prije podizanja optužnice u svom iskazu pred tužiteljem teško optužili Vučića i Vulina za suradnju – štoviše, za davanje zadataka ovom kriminalnom klanu i pružanje zaštite kao protuuslugu.

Kao što smo već pisali, Belivuk je, prema izvještaju srpske Mreže za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK), ispričao tužitelju da su Vučić i njegovi najbliži suradnici od njega tražili više usluga: da se na Partizanovim tribinama ne skandiraju parole protiv njega, poput “Vučiću pederu”, da zastrašuje one koji su organizirali prosvjede protiv vlade, da spriječi čak i huliganske incidente na Paradi ponosa koji Vučiću, sudeći po ovome, nisu odgovarali, ali i da izvrši pritisak na taksiste da otkažu prosvjede protiv aplikacije za prijevoz CarGo.

Le Monde: Jesu li Srbija i Crna Gora postale mafijaške države?

Nakon toga je regionalna televizija Newsmax Adria došla u posjed navodnog iskaza Belivukovog glavnog suradnika Marka Miljkovića Mareta, prema kojem je ministar Vulin sam odabrao zloglasnu kuću u Ritopeku koja je kriminalnom klanu Belivuk-Miljković služila za držanje otetih ljudi te njihovo brutalno mučenje i likvidaciju, o čemu smo također već pisali.

Oporbena Demokratska stranka je, kako prenosi srpski N1, na optužbe Belivuka i Miljkovića na račun Vučića reagirala izjavom da je “zbog očiglednih veza režima, navijačkih grupa i kriminalaca apsolutno jasno: Vučić je šef mafije u Srbiji”. Vučić i Vulin su, očekivano, sve prozvali lažima “u koje može nitko povjerovati”. Vučić je dodao da se kriminalci “moraju politički izvlačiti” kad su suočeni s optužnicom i zatvorom.

Optužbama se pridružio i francuski list Le Monde, koji je u velikom članku konstatirao da se stručnjaci sada pitaju mogu li se Srbija i Crna Gora označiti kao “mafijaške države” s obzirom na financijsku moć stečenu od organiziranog kriminala, odnosno jesu li kriminalci i dalje u službi države ili obrnuto – jesu li Srbija i Crna Gora sada u službi kriminalaca, kako prenosi srpski N1.

Vučić najavio prijavu protiv samog sebe, na kraju je podnio njegov stranački čovjek

Suočen s dosad vjerojatno najtežim optužbama u svom predsjedničkom mandatu, Vučić je izveo sebi svojstven manevar iz domene političko-pravnog nadrealizma. Prvo je najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv samog sebe i svog ministra Vulina, a zatim je, očito, taj zadatak delegirao na Miloša Vučevića, potpredsjednika glavnog odbora svoje Srpske napredne stranke (SNS).

Vučević je to i napravio – u utorak je podnio kaznenu prijavu republičkom javnom tužiteljstvu protiv predsjednika Vučića i ministra Vulina, kako su rekli iz vladajuće stranke, povodom “svih laži mafijaškog klana Veljka Belivuka i njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija u zemlji i inozemstvu”, prenosi portal Nova.rs.

“Mene je prvo bilo sramota odgovarati na laži ljudi da smo se ja i Vulin tajno sastajali u stanu na Zvezdari. Kao što smo uradili u slučaju Jovanjica, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv sebe, spremni smo odgovarati i spreman sam sebe poniziti da odem na poligraf, ali se nadam i da će neki drugi otići na poligraf da pričaju o financijama”, objasnio je pak Vučić.

 

SNS: Podnosimo prijavu kako bi građani vidjeli tko laže i optužuje Vučića

“(Podnosimo prijavu) kako bi građani i u sudskom postupku jasno vidjeli sve dokaze, tko laže, zašto to čini, sve pipke ove mafijaške hobotnice, spregu ovog monstruoznog kriminalnog klana s raznim političkim i drugim centrima moći, nakon čega će cjelokupnoj javnosti biti nedvosmisleno jasno zašto im je svima sve vrijeme zajednička meta predsjednik Vučić”, navela je Srpska napredna stranka u priopćenju.

Vučević je pak nakon podnošenja ove prijave rekao novinarima da ona obuhvaća “ono što je djelomično plasirano od samih medija, a djelomično od predstavnika bivšeg režima” koji, kako je dodao, dovode u vezu Vučića i Vulina s Belivukovim klanom.

Odgovarajući na pitanje N1, Vučević je rekao da nije dužan navesti koja kaznena djela kvalificira u prijavi.

“Moje pravo je da navedem dokaze, odnosno navode iz kojih sam koncipirao kaznenu prijavu, a kvalifikaciju ostavljam nadležnom tužilaštvu. Čak i da smo kvalificirali djelo, to nije obavezujuće za tužilaštvo”, odgovorio je Vučević.

Vučeviću, doduše, nije prvi put da podnosi ovakvu prijavu protiv vlastitog predsjednika u sklopu njegovog političkog teatra.

Vučević već podnio prijavu protiv Vučića 2019. u slučaju plantaže marihuane u tvrtki Jovanjica

To je već napravio u prosincu 2019., kad je podnio kaznene prijave protiv Vučića i njegovog brata Andreja Vučića. Tada je ova fiktivna prijava bila podnesena zbog optužbi da su braća Vučić povezana s narko-aferom Jovanjica, odnosno slučajem u kojem je vlasnik istoimene tvrtke te godine uhićen jer je na njenom zemljištu pronađena plantaža i laboratorij za uzgoj kanabisa, s više od 60 tisuća, odnosno gotovo četiri tone stabljika i još 650 kilograma osušene ilegalne biljke.

Načelnik Odjeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković tada je to otkriće nazvao “neviđenim u Europi”. A vlasnik Jovanjice, Predrag Koluvija, imao je državnu dozvolu da u svojim staklenicima uzgaja industrijsku konoplju. Koluvija je imao i falsificiranu policijsku legitimaciju.

 

Posebno je zanimljivo što je potpredsjednik oporbene Narodne stranke, Miroslav Aleksić, tada izjavio da je Koluvija nakon uhićenja nazvao Andreja Vučića, zbog čega ga je ovaj tužio za povredu časti i ugleda i na kraju na sudu u Beogradu dobio odštetu od 300 tisuća dinara (19 tisuća kuna).

U sklopu slučaja Jovanjica optuženi i pripadnici policije i BIA-e

U sklopu tog slučaja na kraju je, u novoj optužnici “Jovanjica 2”, krajem prošle godine optuženo i osam pripadnika srpske Bezbjednosno-informativne službe (BIA), Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i srpske policije.

Motiv ovog nadrealnog manevra bio je isti kao i sad – dati, navodno, priliku da policija i tužiteljstvo istraže sumnje u Vučićevu povezanost s kriminalnim skupinama i tako, opet navodno, pobiti te optužbe i dokazati Vučićevu nevinost. Drugim riječima, radi se o elaboriranoj verziji one cinične političarske doskočice koju je posebno popularizirao pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

“Sjetimo se kako je izgledalo to u Jovanjici: javnost se na to upeca i onda kaže, ‘ali vi ovim podnošenjem prijave vršite kazneno djelo lažnog prijavljivanja’. A Vučić izađe pa kaže, ‘odlučite se, ili su navodi prijave laži ili ja vršim kazneno djelo lažne prijave, ne može biti i jedno i drugo'”, objasnio je taktiku Vučića i njegovih kolega iz vladajuće Srpske narodne stranke odvjetnik Ivan Ninić za televiziju Al Jazeera Balkans.

Sudac prizivnog suda Miodrag Majić pak smatra da su predsjednik Vučić i ministar Vulin već “odavno trebali biti saslušani”.

“Osim u hipotetskoj, da tako kažemo, ali mi je teško zamisliva takva situacija, da je tužitelj potpuno siguran da je to potpuna konfabulacija, izmišljotina, koja nema apsolutno nikakve šanse da se dogodi. Međutim, to u ovakvim situacijama jednostavno nije slučaj”, obrazlaže Majić za Al Jazeeru.

Ministar obrane rekao da je FBI zaslužan za hvatanje Velje Nevolje, Vučić to negira

U međuvremenu je izbio još jedan krak ove afere kad je ministar obrane, potpredsjednik vlade i koordinator sigurnosnih službi Nebojša Stefanović izjavio da je FBI odigrao ključnu ulogu u istrazi i pronalasku dokaza protiv klana Velje Nevolje.

“Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela je u vrijeme kada sam obavljao dužnost ministra unutarnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koju su koristili aplikaciju Sky i stao na put onima koji zloupotrebljavaju takvu tehnologiju. Informacije koje je FBI podijelio s europskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe”, rekao je Stefanović prije nekoliko dana.

Naime, neke od inkriminirajućih fotografija, snimki, tekstualnih i audioporuka koje su Belivuk i članovi njegovog klana razmjenjivali zaplijenjene su s tajne aplikacije za šifriranu komunikaciju Sky, koju su koristili mafijaši diljem svijeta i u koju su ove godine provalile američke i australske sigurnosno-obavještajne službe. Rezultat je bio masovno uhićenje stotina pripadnika kriminalnih skupina u 18 zemalja diljem svijeta prošlog mjeseca.

Međutim, Stefanovića su demantirali prvo iz ministarstva unutarnjih poslova, a zatim i sam Vučić, koji je rekao da FBI s istragom “nije imao pod milim Bogom ništa”.

Stefanović: Nisam rekao da je FBI sudjelovao u istrazi protiv Belivuka

Ministra Stefanovića je, da stvar bude još bizarnija, zatim otvoreno napao zastupnik vladajućeg SNS-a Vladimir Đukanović.

“Zaista odvratno zvuči kada se srpski ministar poziva na FBI da bi sebe opravdao. Kako je to samo jadna poruka kojom cijeloj javnosti stavlja do znanja, ‘ej, ja sam američki čovjek’. Dodatno na taj način pokušava naglasiti kako mu nitko ne može ništa jer je pod američkim kišobranom. Fuj”, rekao je Đukanović.

Stefanović se nakon toga u pisanoj izjavi branio da nije rekao da je FBI sudjelovao u istrazi protiv Belivuka i da su “pojedini mediji bliski vladi i mediji bliski opoziciji” njegovu izjavu prekrojili i tumačili “onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno”. On je, prenosi N1, dodao da je tužio sve one medije koji su ga “brutalnim lažima optuživali za suradnju s Belivukom” i time doveli u opasnost njega, njegovu obitelj i djecu, “a državi nanosili ogromnu štetu”.

Petar Stošić l index.hr

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x