Published On: Pet, lis 4th, 2019

U jednome danu dva sina u Srbiji ubili svoje majke

U prilogu se navodi i kako dodatno zabrinjava činjenica kako većina ubojica prije samoga ubojstva prvo maltretira svoje žrtve. Najčešće o tim događajima članovi obitelji šute.

U svega nekoliko sati dvije žene u Srbiji su prvo fizički zlostavljane od strane muškaraca, a potom i zvjerski ubijene. Da stvar bude strašnija, obje žene su ubijene od strane svojih sinova. Jedna od žena ubijena je u naselju Kaluđerica. Nju je zaklao njen 20-godišnji sin P.T. Istoga dana od strane sina ubijena je i žena u Bogatiću. Nju je 27-godišnji sin tukao sve dok nije podlegla ozljedama.

Istražujući sve češće ovakve slučajeve, srbijanska Televizija Prva navodi kako je javnost u Srbiji zgrožena ovakvim događajima. Prenose i riječi Snežane Japalak, psihijatrice zdravstvene ustanove dr. Laza Lazarević, koja je rekla kako među ubojicama postoji između 10 i 30 posto osoba koje imaju neki mentalni poremećaj.

– Među njima su najčešće osobe koje su oboljele od šizofrenije. Činjenica je da većina tih osoba nije imala neki tretman prije samoga čina, rekla je Japalak.

S obzirom na takva psihička stanja ubojica, oni od strane srbijanskih sudova vrlo često budu proglašeni neuračunljivima. Ako im se neuračunljivost dokaže tijekom sudskog postupka, odvjetnik Saša Parežanin kaže kako tada počinjeno kazneno djelo praktični ne postoji te da ubojicama sud određuje mjere obveznog liječenja. Oni poslije toga određeno vrijeme svoga života provode u nekoj od zdravstvenih ustanova zatvorenoga tipa na liječenju, što može biti i zatvorska bolnica. Japalak kaže da poslije toga, u odnosu na zdravstveno stanje poslije liječenja i procjene vještaka, ta osoba po odsluženju kazne u okviru zatvorske bolnice može biti vraćena u zajednicu ili upućena u neku ustanovu socijalne zaštite i praktično do kraja života smještena tamo na daljem liječenju i promatranju.

U prilogu se navodi i kako dodatno zabrinjava činjenica kako većina ubojica prije samoga ubojstva prvo maltretira svoje žrtve. Najčešće o tim događajima članovi obitelji šute.

– Kada otvore dušu i kada kažu – mene ne tuče moj sin mene samo njegova rakija ubi, dakle kada je on alkoholiziran, ili za unuka kada kaže od mene unuk traži novac i za drogu. Kada mu dam i dok sam imala da mu dajem sve je bilo u redu, a kada više nisam imala da dajem… Mi onda tako saznajemo posredno što je bio okidač za to, rekla je za Televiziju Prva Nadežda Satarić iz Udruženja “Amity”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare