Published On: Mon, Mar 16th, 2020

U Italiji od koronavirusa danas umrlo 349 osoba, sportske centre pretvaraju u intezivne njege

 

Unatoč brojnim mjerama, među kojima je i zatvaranje granica, koronavirus i dalje se širi Europom – velik porast novozaraženih bilježe Italija, Španjolska i Francuska. Prema najnovijim podacima, u Italiji je danas umrlo 349 osoba, a više od 3200 je novooboljelih. Od početka pandemije umrlo je 2158 Talijana. U Milanu se, na mjestu bivšeg sportskog centra, gradi nova bolnica za intenzivnu njegu oboljelih.

Do prije nekoliko dana bio je to sportski centar milanske bolnice San Raffaele. Sa samo 12 kreveta na intenzivnoj njezi, bolnica ne može prihvatiti galopirajuće velik broj zaraženih pacijenata. Sada, zahvaljujući akciji modne blogerice Chiare Ferragni i njezinog supruga, reppera Fedeza, koji su prikupili 4 milijuna eura,  150 radnika završava šator s 24 nova kreveta za zaražene covidom-19. Svaki je krevet potreban, jer talijanski zdravstveni sustav na koljenima je, medicinsko osoblje potpuno iscrpljeno. Zato se na prostoru bivšeg milanskog sajma trude i što brže postaviti montažnu bolnicu intenzivne njege sa 600 kreveta.

– Uspjet ćemo samo ako uspijemo nabaviti respiratore. Zahvaljujemo cijelom svijetu iz kojeg primamo telefonske pozive u posljednjih nekoliko sati. Posebno zahvaljujemo Kini koja će nam dati ili prodati takvu opremu, istaknuo je potpredsjednik vlade pokrajine Lombardije Fabrizio Sala.

Italiju, državu s najstarijom populacijom u Europi, gotovo četvrtina njezina stanovništva starija je od 65 godina, najriskantniji tjedni u borbi s koronavirusom tek čekaju, uvjeren je premijer Giuseppe Conte. Broj zaraženih i onih koji su podlegli virusu toliki je da je čak i Kina – zemlja odakle se corona virus proširio svijetom, poslala avion za evakuaciju svojih državljana. 60 milijuna Talijana i dalje mora ostati u strogoj karanteni, u protivnom, prijeti im policijski sat.