Published On: Sub, ožu 6th, 2021

U Iraku je održan povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

Papa Franjo u subotu se u sklopu svog prvog posjeta Iraku sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima.

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tijekom Papine turneje po Iraku prvi je i povijesni susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šijita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo uputio se prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sistani (90) je jedan od najvažnijih predstavnika šijitskog islama u Iraku i svijetu. Rijetko održava sastanke i odbijao je razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Pristao je sastati se s Papom, ali bez prisutnosti iračkih dužnosnika, priopćio je izvor iz predsjedničkog ureda, piše Hina.

Sastanak s Papom održan je u Sistanijevu skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.

Sistani, koji milijunima šijitskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tijekom kritičnih situacija u Iraku, kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.