Published On: Sat, Jun 17th, 2017

U idućih pet dana građani će dobiti putovnice

U povodu napisa u medijima kako će BiH opet ostati bez putovnica, oglasila se i Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), piše Večernji list BiH.

– Građani BiH neće ostati bez putovnica, poručio je ravnatelj IDDEEA-e BiH Arif Nanić i naglasio kako je s jučerašnjim danom počelo potpuno rješavanje problema s putovnicama. Nanić je potvrdio da je jučer stigao materijal koji je nedostajao.

– Normalizacija izrade putovnica počinje upravo danas (jučer, op. a.) i u idućih pet dana očekujemo da će se u potpunosti riješiti zaostaci zahtjeva koji nisu završeni u zakonskom roku, naveo je Nanić.

Najavio je da s budućim zahtjevima neće biti problema.

Isporuka će se vršiti

Iz IDDEEA-e BiH objasnili su situaciju sa žalbom francuske tvrtke na natječaj za nabavu knjižica za putovnice te negirali mogućnost zastoja u isporuci zbog žalbenoga postupka: – Na objavljenu natječajnu dokumentaciju kao zainteresirani kandidat žalbu je podnio Gemalto S. A. Meudon iz Francuske. Žalbeni postupak je u tijeku pred ugovornim tijelom. U postupku javne nabave svaka zainteresirana osoba ima pravo podnijeti žalbu u svakoj fazi postupka nabave na način i u rokovima koji su propisani Zakonom o javnim nabavama BiH. Navode da IDDEEA ima važeći ugovor s postojećim dobavljačem o isporuci knjižica za putovnice na razdoblje od jedne godine, a kojim je ugovorena isporuka dovoljne količine putovničkih knjižica za ugovoreno razdoblje. Imajući u vidu kako je postojeći dobavljač s jučerašnjim danom osigurao nužni repromaterijal za normalnu proizvodnju putovničkih knjižica i da će u idućem razdoblju pojačanim kapacitetom vršiti njihovu isporuku, IDDEEA očekuje da će se u kratkom razdoblju u cijelosti normalizirati proces izrade putnih isprava.

Žalba francuske tvrtke

Francuska kompanija uložila je žalbu jer je natječajna dokumentacija bila, u najmanju ruku, sumnjiva i sadržavala je uvjete koje su mogle ispuniti samo tri kompanije u svijetu. Izradom polikarbonata prozirne, višeslojne tanke folije bave se isključivo tri kompanije u svijetu, što znatno sužava konkurenciju i BiH dovodi u nepovoljan položaj. Polikarbonat, tvrde upućeni, ne koristi ni jedna europska država, pa ni SAD