Published On: Sri, lis 30th, 2019

U Hrvatskoj se proizvodi najbolji pištolj na svijetu koji vrijedi oko 1.000 KM

Vjerojatno niste znali, ali u Hrvatskoj – točnije u Karlovcu proizvodi se najbolji pištolj na svijetu. Zove se Hellcat, težak je samo pola kilograma, ima 11 metaka, i stoji 569 dolara (oko 1.000 KM). Stručnjaci su ga prozvali najboljim pištoljem za prikriveno nošenje i samoobranu.

Pištolj je već postao hit u Americi.

Tako o ovom mikrokompaktu nazvanom Hellcat kažu ocjene i konstruktora i korisnika, otkako je nedavno premijerno predstavljen u Americi, gdje je odmah postao hit. Naciji ludoj za oružjem svidjela se njegova ergonomija, preciznost, prihvatljiva cijena od 569 dolara, kao i kapacitet spremnika od čak 11 metaka, jedinstven za pištolj tako malih dimenzija.

Od ideje do konačnog proizvoda, sve faze Hellcata nastale su u Karlovcu, u prostorima tvrtke HS Produkt, gdje već više od 20 godina proizvode neke od najcijenjenih komada oružja na svjetskom tržištu. Tako su i sada prepoznali novi trend malih pištolja s velikim kapacitetom.

Formiraju se zahtjevi koji bi trebali ići iznad, ili postaviti veće kriterije nego što konkurencija ima. Tada na scenu stupa inženjerijsko-konstrukcijski dio, koji onda pokušava realizirati ideje i želje uprave, prodaje ili našeg partnera Springfield, kazao je direktor HS produkta Željko Pavlin.

HS Produkt ima najveću proizvodnju pištolja u svijetu

Radeći mahom za američkog partnera, HS Produkt postala je s godinama jedna od tvornica s najvećom proizvodnjom pištolja u svijetu.

Tvrtka HS Produkt trenutačno zapošljava 1.600 ljudi i po tome je najveća proizvodna kompanija u Hrvatskoj. Ovdje se godišnje proizvede 300 tisuća komada pištolja i stalno se uvode najnovije visoke tehnologije.

Svi roboti imaju točno određenu ulogu u procesu proizvodnje Hellcata, tako i oni na kojima radi Ivan.

To je robotska ćelija za poliranje. Tri su robota, dva za oštre ivice i treći za poliranje. Sve je automatizirano, brže od radnika pet puta, kazao je zaposlenik Ivan.

Prvi veliki uspjeh tvrtke, pištolj HS2000 već je godinama službeno oružje hrvatske policije i vojske, kao i jurišna puška VHS-2. Koriste makedonski, indonezijski i tajlandski vojnici, ukupno desetak stranih vojski.

U Karlovcu ne slijede trendove, nego ih sami nameću

HS Produkt više nije tvrtka koja slijedi trendove, već je tvrtka koja nameće trendove i uspostavlja standarde vezane za samoobrambeno i vojno-policijsko oružje, kazao je vještak Pavlin.

Kako u niti jednoj drugoj proizvodnoj grani sličnog primjera svjetski utjecajne hrvatske kompanije nema, pitali smo direktora za tajnu uspjeha.

Radimo ozbiljne analize tržišta, raspolažemo ozbiljnim modernim tehnologijama, i dajemo priliku, pogotovo mladim ljudima, da iskažu svoje kreativne potencijale. Naravno, vrlo je bitno voditi ih u pravom smjeru i tražiti doista ono što tržište traži, zaključio je direktor Pavlin, javlja RTL.

Zvuči jednostavno, ali nije. A kad je već svijet bez oružja – barem za ovu generaciju – utopija, svakoga može inspirirati da na tržištu koje se stalno mijenja i napreduj i mala Hrvatska može imati svoju zvijezdu.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare