Published On: Thu, Aug 10th, 2017

U HRVATSKOJ POSLOVAO S MESIĆEM Slovenija digla optužnicu protiv Waltera Wolfa zbog Patrijinih oklopnih transportera

Slovensko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv kanadskog poduzetnika austrijsko-slovenskog podrijetla Waltera Wolfa za pranje novca koji je trebao poslužiti kao mito finske tvrtke Patrie u prodaji oklopnih transportera Sloveniji, objavila je slovenska TV postaja POP-TV.

U optužnici podignutoj krajem srpnja radi se o iznosu od 3,6 milijuna eura koji navodno potječu iz nezakonitih provizija kojima je finska tvrtka Patria prije 12 godina željela osigurati prodaju oklopnih transportera slovenskoj vojsci u vrijednosti 282 milijuna eura, navodi POP-TV pozivajući se na neslužbene izvore, javlja Hina.

Optužnica Wolfa tereti da je raspolagao novcem koji potječe iz kaznenog djela, odnosno za prikrivanje njegova izvora jer je navodno u dogovoru s Patrijinim austrijskim predstavnikom Wolfgangom Riedlom novac dobiven od Patrije koji je trebao poslužiti kao mito prebacio na više svojih računa u inozemstvu, kako bi mu prikrio izvor, a dio je u Sloveniju unio u gotovini, tvrdi POP-TV.

Slovenska TV postaja navodi kako u optužnici državnog odvjetništva stoji da su Wolf, koji ima i slovensko državljanstvo, i Wolfgang Riedl u bankama u Austriji podizali velike svote novca koje su namjeravali isplatiti za nezakonite “provizije” utjecajnim pojedincima u Sloveniji od kojih se očekivalo da će za Patriju na javnom natječaju za oklopna vozila osigurati političku potporu i bolji položaj u odnosu na druge.

U to doba je slovenski premijer bio Janez Janša, a ministar obrane Karl Erjavec.

U Sloveniji se oko Patrije, i navodnih nezakonitih provizija te tvrtke, prije nekoliko godina vodio sudski proces na kojemu su najprije bila osuđena sva trojca slovenskh aktera u toj aferi, ali je presude kasnije poništio ustavni sud, a cijeli je predmet u međuvremenu otišao u zastaru, piše Hina, prenosi 100posto.

Pred slovenskim sudom tada je svjedočio i Wolf niječući svoje sudjelovanje, ali je nakon nekoliko ročišta otišao u Kanadu, gdje stalno živi, i nedostupan je slovenskim vlastima.

Patria u Finskoj osuđena zbog poslova u Hrvatskoj, Mesić sve opovrgava

Tvrtka Patria u Finskoj je 2015. procesuirana i zbog poslovanja u Hrvatskoj.

Na po godinu i osam mjeseci zatvora uvjetne kazne osuđeni su izvršni potpredsjednik Patrije, Heikki Hulkkonen, i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen, dok je Patria osuđena na plaćanje 297 tisuća eura kazne.

Prema optužnici, Patrijini su menadžeri preko posrednika Hansa Wolfganga Riedla i Waltera Wolfa dobili oko 1,6 milijuna eura, kojima su podmitili tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te direktora tvornice “Đuro Đaković” Bartola Jerkovića.

Mesić je optužbe da je primio mito u više navrata opovrgnuo.

“Ne znam zašto bi itko u Hrvatskoj za Patriju trebao dobiti mito. Pa, odluku o nabavi vojnih oklopnih vozila direktno je Mesić imao u rukama. To nije išlo bez predsjednika. A zar mislite da je neko dao mito predsjedniku, ma ne budite smiješni. Vojska je testirala i dala preporuku, a on je morao odlučiti”, rekao je Walter Wolf Jutarnjem listu u jesen 2015., nakon desetodnevnog boravka u kanadskom pritvoru, gdje je dospio zbog Interpolove tjeralice koju je zbog Patrije za njim raspisala Slovenija.