Published On: Čet, sij 13th, 2022

U HRVATSKOJ NOVA AFERA Čelni ljudi HNB-a trgovali obveznicama banaka koje nadziru?

“Ovo je zaista jedna od najvećih afera ikad. Ona donosi pitanja i njihova postupanja u Aferi Franak i u slučaju Agrokor”, komentirala je Urša Raukur, saborska zastupnica stranke Možemo aferu u kojoj se našao sam vrh Hrvatske narodne banke.

“Smatramo da je ova istraga ukazala na aferu razmjera koji su gotovo veći od afere Borga”, dodaje Raukar.

Ivana Kekin rekla je kako je sve i moralno neprihvatljivo te da očekuje da guverner, zamjenica guvernera i Savjet HNB-a podnesu ostavke, prenosi Dnevnik.hr.

Kako su otkrile Index Istrage, više od 40 zaposlenika HNB-a u posljednjih 20 godina trgovalo je vrijednosnim papirima banaka koje nadzire upravo HNB. Među onima koji su, pišu, trgovali su i guverner Boris Vujčić te sadašnja zamjenica guvernera Sandra Švaljek, neki bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori… Zabilježeno je 400 transakcija vrijednih 10 milijuna kuna.

S obzirom na to da HNB nadzire banke i prati njihovo poslovanje, zaposlenici raspolažu informacijama o poslovanju koje nisu javno dostupne, na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih banaka. Index tako piše o mogućem kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija, što Europska središnja banka strogo zabranjuje, a koja će u svemu imati i zadnju riječ.
Dionice ne mogu, ali obveznice…

Iz HNB-a su se u odgovoru za Index pozvali na Zakon o HNB-u koji zabranjuje trgovanje dionicama, ali ne i obveznicama. No dodali su, od ožujka će i to zabraniti.

Aferu je komentirao i bivši šef Hanfe, Ante Samodol. Rekao je da su zaposlenici HNB-a “su preinsajderi” zbog ovlasti provođenja monetarne politike.

I Nikola Grmoja iz Mosta je pozvao na ostavku guvernera, nazvavši slučaj skandaloznim. Šef SDP-a reagirao je sinoć na Facebooku.

“Ova situacija itekako dovodi u pitanje jesmo li s ovakvim ljudima na čelu HNB-a, koji su spremni na lov u mutnome radi vlastite zarade, kao država spremni za ulazak u euro zonu, jer su sve ove radnje tamo apsolutno zabranjene”, napisao je Peđa Grbin među ostalim.

“Za ovu metastaziranu aferu moraju odgovarati svi sudionici”

Na slučaj su reagirali i iz stranke Centar.

“U Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik. Ovo je samo jedan u nizu primjera koji bi se mogli pronaći kada se malo zagrebe ispod površine. Brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke, nisu pod ničijim radarom, provjerom ili kontrolom”, upozorila je Dalija Orešković, komentirajući aferu trgovanja vrijednosnicama.

“Otkriće da su zaposlenici i šefovi Hrvatske narodne banke godinama trgovali vrijednosnicama banaka, skandal je ogromnih razmjera, u koji se hitno moraju uključiti sve nadležne institucije. Apsolutno je nedopustivo da regulator trguje dionicama i drugim vrijednosnim papirima onih koje sam nadzire i regulira”, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, u povodu afere koju su otkrile Index istrage.

Puljak smatra da je ovaj skandal poglavito značajan u godini uvođenja eura i ulaska u eurozonu, zbog čega će se o njemu zasigurno oglasiti i europske institucije.

“Za ovu metastaziranu kancerogenu aferu koja seže od guvernera pa sve do nižih razina zaposlenika, svi sudionici moraju snositi odgovornost. Oni imaju detaljan uvid u poslovanje banaka, i to na mjesečnoj razini, čime ostvaruju prednost u odnosu na druge. A ako slijedom povlaštenih informacija nađu neku nepravilnost u poslovanju banaka, lako je mogu sakriti, da ne bi naštetili svojim ulaganjima. Nema baš nikakve razlike u tome trguje li se dionicama ili obveznicama, povlaštene informacije stvaraju prednost i priliku za ostvarivanje osobnih interesa. U HNB-u su to očito debelo koristili ne jednom, nego godinama”, rekla je Puljak, dodajući da Centar podržava zahtjev za hitnom sjednicom saborskog Odbora za financije.

Prema riječima saborske zastupnice Dalije Orešković, zaključak Indexove istrage pokazuje da je trgovanje vrijednosnim papirima bilo u skladu s tada važećim hrvatskim zakonodavstvom, koje ćemo sada, kada je afera razotkrivena u medijima, na inicijativu HNB-a mijenjati u skladu sa standardima Europske središnje banke i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

“U Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik, a ovo je samo jedan u nizu primjera koji bi se mogli pronaći kada bi se zagrebalo ispod površine. Brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke, nisu pod ničijim radarom, provjerom i kontrolom. Upravo zato sam u prijedlogu Strategije suzbijanja korupcije predložila da se sadašnje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pretvori u jače tijelo, s većim ovlastima i širim nadležnostima. Takvo tijelo bilo bi zaduženo za detekciju manjkavosti u postojećim zakonima ili praksi te bi moglo predlagati zakonodavne ili institucionalne izmjene, provjeravati jesu li unutarnji sustavi kontrole u pojedinom državnom tijelu uspostavljeni i funkcioniraju li tako da štite javni novac”, zakonitost i integritet rada tog tijela, rekla je Orešković.

Dodala je da u području borbe protiv korupcije nemamo suvislo uspostavljen sustav te da svijest o tome kakvi su nam mehanizmi kontrole potrebni, nažalost, ne postoji u redovima vladajućih, ali ni oporbe. “Bojim se da će se i ovoga puta sva javna rasprava o novootkrivenoj aferi svesti na prozivke i pozivanja na ostavke, a malo ili ništa se neće poduzeti da se uspostave preventivni i kontrolni antikorupcijski mehanizmi. Hrvatska će još dugo ostati država u kojoj je većina koruptivne koristi stečena ‘u skladu sa zakonom’, dok ‘institucije koje rade svoj posao’, u sprječavanju i sankcioniranju koruptivnog bogaćenja, ne mogu poduzeti ništa”, zaključila je zastupnica.
Mrak-Taritaš: HNB-ovi dužnosnici moraju dati ostavke

“Dužnosnici HNB-a koji su trgovali vrijednosnicama banaka zlouporabili su povlaštene informacije da bi stekli imovinsku korist pa nema nikakve sumnje da hitno moraju dati ostavke ili biti smijenjeni”, poručila je u utorak saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

“Najviši dužnosnici hrvatske središnje banke nisu kršili samo hrvatske, nego i propise Europske unije, i ne smije se dogoditi da se izvuku na tehnikalije i zakonske rupe”, istaknula je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Najgore je to što će ta afera dodatno nagristi i ono malo povjerenja u hrvatske institucije koje još postoji, zato je izrazito važno da Sabor reagira brzo i efikasno u slučaju da sami ne daju ostavke, smatra Mrak-Taritaš, prenosi Dnevnik.hr.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

Bolje da kradu nasi neg: na vlast da dodju crveni, zuti I ostali vragovi. Domoljubnim vragovima dozvoljeno je sve, oni su iznad svih zakona 🙂
Stoga ZNA SE, nemoj bre neko da ne glasa za adezejot
Verodostojno, iz pljacke u pljacku, potvrdio vozac kamiona, izvesni drug Rojs6.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Jamivaju, yebli kevčad kad ih nisu abortirali.