U Hrvatskoj i BiH SAD više špijunirao internet nego u Srbiji!

“Američka je agencija Srbiju, jedinu na karti svijeta, označila crnom bojom. Istodobno su BiH, Crna Gora i Hrvatska označene zelenom, što znači veći stupanj špijunaže”, piše Blic.

Srpski Blic tvrdi da je Srbija “jedina država na svijetu koja je na karti” američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) označena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija.

Britanski Guardian objavio je kartu o nadzoru agencije NSA o tome koliko informacija prikuplja u pojedinim državama svijeta. Te informacije, od elektroničke pošte do telefonskih poziva te “prometa” na društvenim mrežama, NSA dostavlja drugim agencijama.

“Oni o nama već sve znaju”

“Američka je agencija Srbiju, jedinu na karti svijeta, označila crnom bojom. Istodobno su BiH, Crna Gora i Hrvatska označene zelenom, što znači veći stupanj špijunaže, dok je Kosovo izdvojeno iz Srbije i obilježeno narančastom, što je u rangu s Indijom, Kinom i Egiptom iz kojih je NSA presrela uvjerljivo najviše podataka”, piše Blic.

– Ne čudi me što Srbija nije zanimljiva, oni o nama već sve znaju – kazao je srpski kriminolog Igor Pešić te dodao da je Srbija poznata kao zemlja-suradnica američkih službi i nema potrebe za elektroničkim nadzorom. – Poznati su slučajevi izuzetno bitnih državnih dužnosnika poput Jovice Stanišića i njegovih sastanaka s američkim agentima, ili Momčila Perišića, koji je zbog suradnje s CIA-om uhićen na Ibarskoj magistrali – kaže Pešić i dodaje kako i dalje nisu otkriveni ljudi koji su od raspada Jugoslavije učestalo odavali tajne Amerikancima.

Boundless Informant

Guardian otkriva da je NSA razvila “moćan alat” za snimanje i analiziranje odakle dolaze obavještajni podaci. Alat se zove “Boundless Informant”, a prati čak i količinu informacija koje se skupljaju iz računalne i telefonske mreže. Dokumenti pokazuju da je agencija skupila gotovo tri milijarde obavještajnih podataka s američkih računalnih mreža u 30 dana u ožujku 2013. godine.

Iran je bio država u kojoj je skupljeno najviše obavještajnih podataka, s više od 14 milijardi izvještaja u tom razdoblju, a slijedi ga Pakistan sa 13,5 milijardi. Jedna od najbliskijih američkih arapskih saveznica, Jordan, našla se na trećem mjestu sa 12,7 milijardi, Egipat je na četvrtom sa 7,6 milijardi, a Indija na petom sa 6,3 milijardi izvještaja.

more recommended stories