Published On: Čet, stu 23rd, 2017

U Haagu je bio i “čovjek sa žice”, logoraš čija je snimka zaprepastila svijet

Među ljudima koji su se danas okupili u Haagu pred izricanjem presude Ratku Mladiću bio je i Fikret Alić.

Fotografija Alića, “čovjeka sa žice”, obišla je svijet za vrijeme rata. Fikret se prije 25 godina nalazio u logorima Trnopolje i Keraterm kraj Prijedora, piše Index.hr.

Snimka koja je zaprepastila svijet

Naime, Radovan Karadžić je 1992. godine pozvao svjetske novinare da snime koncentracijski logor Trnopolje, kako bi spriječio glasine o nehumanom postupanju prema zarobljenicima. Između ostalih, tu su bile ekipe iz ITN-a te Guardiana. Pod paskom srpskih čuvara, novinari su intervjuirali zarobljenike. Alić je bio jedan od logoraša koji su nedavno pristigli iz Keraterma.

Snimka iz Trnopolja koju je 6. kolovoza 1992. emitirao ITN obišla je i zaprepastila svijet. Stanje u kojemu se nalazio Fikret Alić, s ispijenim licem i vidljivim rebrima iza bodljikave žice, automatski je pokrenulo bijes javnosti. Alić je postao simbol logoraške patnje.

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, u jednom od rijetkih emotivnih istupa, prokomentirala je ovu scenu rekavši kako je mislila da nikad u životu više neće vidjeti još jedan holokaust.

Čovjek sa žice”

Alić je danas, nakon 25 godina, stajao pred Haaškim tribunalom. Nosio je naslovnicu časopisa Time sa svojom slikom. Međutim, kad je podignuo sliku, jedan muškarac sa srpskom zastavom počeo je vikati da je Mladić njegov heroj.

U jednom trenutku kada sam podigao svoju sliku “čovjek sa žice”, on je stao pored mene i počeo vikati da je on (Ratko Mladić op.a.) njegov heroj. Neka je sram Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji nas je držao zatvorenim. Neka je sram i Haaški tribunal ako ga ne osudi za zločine”, rekao je Alić za N1.

 

“Mogao je zaustaviti zločine”

Dodao je koga smatra najodgovornijim za logore u kojima je bio zatočen.

“Predsjednici, generali i njihovi suučesnici koji su mogli da prođe rat bez logora, silovanja, ubijanja. Smatram najodgovornijim generale i predsjednike Republike Srpske i Srbije koji su mogli spriječiti i zaustaviti zločin”, rekao je.

“Ja, kao ‘čovjek za žice’, osjećat ću se sretnim ako osude tog generala za zločin protiv čovječnosti, za zločin koji je mogao zaustaviti i bojim se da će se desiti nekome u svijetu ako ga ne osude. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru. Trebamo se nadati boljem životu”, dodao je Alić.

Ponovio je da je Mladić mogao zaustaviti ratne zločine.

“Ratko Mladić je general koji ih je mogao sve zaustaviti. Nadam se pravednoj presudi, i neka se zločini zaustave. Neka ga osude, koliko god, samo neka je za genocid i zločin protiv čovječnosti”, rekao je Alić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x