Published On: Čet, pro 12th, 2013

U grobnici se nalazi 35 žrtava s područja Ljubuškog i Čitluka

Jučer su započeli radovi na ekshumaciji masovne grobnice u Vrgorcu koja je otkrivena tijekom radova na uređenju okoliša oko Novog groblja. Istima su jučer nazočili predstavnici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, a iz razgovora s predsjednikom Povjerenstva Vicom Nižićem

doznali smo kako su po dolasku na teren zatekli pripadnike Hrvatske vojske i tešku mehanizaciju. “Kada smo došli, vidjeli smo da su ostali iznenađeni jer nam se očito nisu nadali, a prema mehanizaciji koja je bila spremna, zaključili smo da su radove planirali izvesti kao da nije riječ o ljudskim žrtvama”, kazao je Nižić, dodajući kako su se za vrijeme njihova boravka u Vrgorcu nazirala tri kostura, a iskapanja bi se trebala obaviti u nekoliko idućih dana.

Prema pretpostavkama i podacima kojima Povjerenstvo raspolaže, u ovoj masovnoj grobnici nalazi se oko 35 žrtava s područja Ljubuškog i Čitluka, odvedenih koncem siječnja 1945. iz kotarskog zatvora OZNA-e u Ljubuškom u smjeru Vrgorca. Partizanske jedinice strijeljale su civile bez bilo kakvog suda i presude. S navedenom skupinom civila prema Vrgorcu odveden je i fra Maksimilijan Jurčić, ujak Ljube Jurčića, ali je izdvojen iz skupine i strijeljan uz lokalnu prometnicu prema Kotezima. Posmrtni ostaci fra Maksimilijana identificirani su i pokopani 2009. Ono što najviše zabrinjava, ističe Nižić, odnos je Ministarstva branitelja prema samoj ekshumaciji, jer je dovedena teška mehanizacija i htjelo se sve obaviti u najvećoj tajnosti, bez javnosti i medija, a posebno zabrinjava činjenica da o svemu nije obaviještena ni rodbina žrtava čija su imena poznata.

 

 

Zorica Volarević | Dnevni list

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare