Published On: Ned, lis 12th, 2014

U Glavni centar za brojanje glasova u sarajevskoj Zetri pristigle prve vreće sa glasačkim listićima

U Glavni centar za brojanje glasova na Zetri, u Sarajevu večeras su stigle prve vreće sa glasačkim listićima iz inozemstva na kojim su bh. građani glasali putem pošte. Glasački materijal u Glavni centar za brojanje glasova na Zetri iz skladišta Centralne izborne komisije BiH iz Istočnog Sarajeva dopremljen je uz policijsku pratnju službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Nakon što budu uskladištene, vreće sa glasačkim materijalom će biti otvorene i krenut će se sa prebrojavanjem pristiglih glasačkih listića, javlja Anadolija.

“Ovdje ćemo prvo izvršiti prebrojavanje glasova pristiglih sa birališta gdje se glasalo na nepotvrđenim glasačkim listićima. Uposlenici vrše selekciju glasačkog materijala pristiglog putem pošte kako se ne bi desilo da istovremeno budu obuhvaćene i koverte iz Srebrenika i Laktaša u kojima su nedavno održani prijevremeni izbori za načelnike tih općina. Time želimo da spriječimo eventualne nejasnoće oko dupliranja koverata pristiglih iz inostranstva za Srebrenik i Laktaše. Nakon tog postupka verifikacije otpočet će se i sa brojanjem glasačkih listića iz inostranstva pristiglim za opće izbore 2014”, kazala je za Anadoliju članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić.

Kako je potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, u Glavnom centru za brojanje glasova brojat će se glasački listići sa birališta u odsustvu – za raseljene osobe, oni koji su glasali lično – za općine/opštine iz 1991. godine, pristigli putem pošte – iz inostranstva, te diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP-a).

Glavni centar za brojanje glasova brojat će i glasove na nepotvrđenim glasačkim listićima, te one koji pristignu od mobilnih timova.

Prema evidenciji Centralne izborne komisije BiH mogućnost da glasa na općim izborima u Bosni i Hercegovini imalo je 11.366 birača za glasanje lično – za općine/opštine prebivališta iz 1991. godine, a 9.226 u odsustvu (raseljene osobe). Iz inostranstva ukupno ima pravo glasati 42.319 birača od kojih većina putem pošte, a u diplomatsko – konzularnim predstavništvima evidentirano je za glasanje njih 214.

Veći broj nepotvrđenih glasačkih listića očekuje se iz Brčko distrikta.

Naime, po pitanju birača iz Brčko distrikta BiH ukupno 45.317 birača imaju određenu entitetsku opciju od čega 24.789 birača za FBiH i 20.528 birača za RS.

Birači koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo koje opredjeljuje birača da li glasa za organe Federacije BiH ili Republike Srpske, a takvih je prema zadnjim podacima 39.974 nije moglo ostvariti pravo glasa na općim izborima 2014. godine.

Biračima sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH čija imena se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i koji u periodu od 29. augusta do dana izbora prvi put optiraju za entitetsko državljanstvo bilo je omogućeno da da glasaju nepotvrđenim – kovertiranim glasačkim listićem ukoliko biračkom odboru predoči Uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacijski dokument izdat od strane nadležnog organa Brčko distrikta BiH.

klix.ba