Published On: Pet, pro. 14th, 2018
#3rd | By Desk

U Galeriji Aluminij otvorena dinamična izložba foto-portreta Marina Čilića i Ivan Dodiga

Nakon njujorške Pete avenije i nakon čitavoga niza velikih izlagačkih pothvata diljem svijeta, profesionalna športska fotografkinja Gordana Dana Anders, čiji su uraci dosegnuli razinu umjetničke fotografije, izlaže u Galeriji Aluminij, prvi put u BiH uopće.

Njezino fotografsko umijeće i stvaralački perfekcionizam mostarskoj su publici predstavljeni postavom Asovi u objektivu, a riječ je o pomnomu odabiru trideset portreta hrvatskih teniskih svjetskih prvaka Marina Čilića i Ivana Dodiga.

– Trideset portreta čija dinamičnost oduzima dah! Ovo je zbilja neobičnom pričom u našemu radu, a velika pozornost javnosti razumljiva je i u svjetlu novoga pobjedničkog sjaja ovoga međugorskog dvojca. Ovogodišnju izlagačku sezonu zaključujemo nesvakidanjim spojem umjetnosti i športa, i to onoga koji je netom posjeo Hrvatsku na svjetski tron.

Dana Anders, hrvatska novinarka i fotografkinja, koja je izrasla u svjetsku zvijezdu umjetničke fotografije sa športskih terena, znamenom je nepokolebljivosti na putu prema zacrtanomu odredištu, točno onako kao i motivi iz njezina objektiva, odabrani za ovu izložbu.

Njezino stvaranje stoga i predstavljamo povezujući ga s onim što je izvorno naše, poniklo pod našim djelićem nebeskoga svoda, a izraslo u svjetsku snagu, onu koja sada sjedi na svjetskomu teniskom prijestolju – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji je izložbu i proglasio otvorenom, prenijevši Marinove i Ivanove pozdrave s priprema izvan BiH, te posebno pozdravivši nazočne Ivanove roditelje, Davorku i Tomislava.

Fotografije velikoga formata (90×135 cm), koje su ovjekovječile neke od najbitnijih i najdinamičnijih trenutaka u karijerama hrvatskoga dvojca, nastale su na turnirima Pariza (Roland Garros), Londona (Wimbledon), Hamburga (German Open), Hallea (Gerry Weber), Zagreba (Zagreb Indoors) i Umaga (Vegeta Croatia Open).

U Mostaru su postavljene u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij i MC Terra Mostar, a osnivač i direktor Terre Ilko Barbarić istaknuo je kako ga osobito raduje što je i Galerija Aluminij prepoznala umjetnost i izvan onih pretpostavljenih okvira unutar kojih se tu riječ koristi i ”što je otvorila svoje salone za ovu vrhunsku priču”.

Emocijama preplavljena Dana Anders i sama se obratila okupljenima:

– Presretna sam! U Mostaru sam nakon dugih trideset godina, a prvi put u ovoj ulozi. Izlagala sam u velikim galerijama svijeta, ali ova me ostavila bez daha. Hvala im što su mi omogućili izložiti svoje radove baš tu gdje su ova dvojica velikih sportaša požrtvovno stasala u teniske divove.

Poznajem ih i pratim već dvadeset godina, i raduje me što su, osim u vrhunske tenisače, izrasli i u iznimno velike ljude – komentirala je Anders, ponesena dobrim raspoloženjem, a u društvu svojih dvoje s kojima je doputovala iz Hamburga (Njemačka).

Izložba će otvorenom ostati do 11. siječnja sljedeće godine. Športska novinarka Tanja Vučić u kataloškomu je osvrtu zapisala kako je Čilićev i Dodigov put prema vrhu ”satkan gorljivom željom za uspjehom i hercegovačkim prkosom koji je odolijevao i najtežim kušnjama”.

– Fotografije Dane Anders, koja je društvu odabranih europskih velikana športske fotografije, pršte emocionalnim nabojem i na najbolji nam način prenose i dočaravaju ozračja, strepnje, očekivanja i onaj vrhunski osjećaj postignuća najvećih uspjeha s ovih velikih natjecanja. Izložbom u Mostaru, u Galeriji Aluminij, Daninu priču povezujemo s podnebljem u kojemu su dvojica međugorskih tenisača napravili prve teniske korake.

Posebno impresivan dojam ostavljaju fotografije ovoga dvojca u nacionalnim dresovima, u kojima su naši asovi ostavili neizbrisiv trag u analima hrvatskoga športa – zapisala je Vučić.

Inače, Dana je Anders rođena u Zadru (RH) 1950. godine, u novinarstvu je od 1968. a športskom se fotografijom, najvećma na teniskim terenima, bavi od 1979. godine. Godinama prati najveće teniske turnire, te objavljuje u više uglednih tiskovina i značajnih športskih publikacija. Imala je dosad niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnicom je više nagrada i priznanja.

Članicom je Njemačkoga novinarskog društvai Zbora fotoreportera Hrvatske. Tijekom Domovinskoga rata i poslije njega, vodila je humanitarnu organizaciju Pomoć djeci u ratu, za što su joj dodijeljene: Povelja predsjednika Republike Hrvatske i Medalja za zasluge za narod Republike Njemačke. Živi i djeluje u Hamburgu.