Published On: Uto, stu 14th, 2017
#3rd |

U Fojnici otvorena spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima

U spomen sobi, koja se nalazi na katu stare škole u Gojevićima , nalaze se fotografije 117 poginulih bojovnika, dvojice ubijenih svećenika te dvaju nestalih branitelja.

Fojničani su se ovih dana osim prisjećanja žrtava dvojice ubijenih fratara te svih poginulih na Bašinu brdu, otvorenjem spomen sobe na još jedan način odužili svim poginulim hrvatskim branitelja Fojnice.  Otvorenje je dakle dodatno značajno i emotivno  zbog poklapanja otvorenja sa obilježavanjem godišnjice  bitke na Bašinom brdu koja je odnijela mnoge žrtve ali ujedno ima ogroman značaj za opstanak Hrvata na ovom području.

Spomen sobu je protekloga vikenda blagoslovio fra Miro Relota fojnički gvardijan koji,prema izjavama nazočnih, nije mogao sakriti emocije. Emotivno je bilo i članovima  Udruge obitelji poginulih i nestalih  hrvatskih branitelja općine Fojnica.

U spomen sobi, koja se nalazi na katu stare škole u Gojevićima, nalaze se fotografije 117 poginulih bojovnika, dvojice ubijenih svećenika te dvaju nestalih branitelja. Točnije, na jednom mjestu su sada imena i slike svih branitelja, dok njihova tijela počivaju na lokacijama triju općina, Fojnice, Kiseljaka i Uskoplja.

Inače, prve žrtve rata, 1992. godine bile su Igor Iviš,Milenko Barbić i Frozinko Šušnjar koji su poginuli na području općine Jajce.

Ovim povodom, vrijedi spomenuti obitelji koje su izgubile po nekoliko članova. Tako su među očevima i sinovima  Pero i Josip Božić, Ivo i Sanor Lovrić,  Franjo i Viktor Bošnjak, Pero i Mato Glavočević, Marko i Ivica Okić.

Braća,  Marko i Branko Cvjetković,Mato i Frano Cvjetković, Rajko i Slobodan Barešić (poginuo u RH), Mijo i Anto Milušić, Niko i Anto Krajinović

U spomen sobi  nalaze se i fotografije ubijenih svećenika,fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića od čijeg su ubojstva prošle 24 godine dok se nalogodavci još ne znaju. U Fojnici su poginula i dva sarajevska branitelja Željko Milavić i Dalibor Pukšet.

Kada je riječ o nestalima, još se traga za dvjema osobama, pripadnicima HVO-a, Dobrom Bošnjakom i Snježanom Zelenika koji su nestali u lipnju 1993. godine.

“Što se nas tiče, dok je sjećanje na njih živo,oni nisu umrli”, kazala je Vera Lovrić, predsjednica, Udruge obitelji poginulih i nestalih  hrvatskih branitelja općine Fojnica.

Gospođa Lovrić je zahvalila Općini Fojnica, Općinskom vijeću Fojnica odnosno predsjedatelju istog Branku Staniću-Krepi, Ravnateljici  Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Gojevići-Fojnica, kao i svim drugim dobrim ljudima.

Gospođa Lovrić ističe da ostaje žal što se za spomen sobu nije pronašla  lokacija bliža središtu Fojnice ali i što se na istu čekalo preko 20 godina. Jer, nažalost, brojni roditelji je nisu dočekali, prenosi Dnevnik.ba

 

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x