Četvrtak, 18 srpnja, 2024

U FEDERACIJI Turci namjeravaju otvoriti tvornicu autobusa u Bosni i Hercegovini

Must Read

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti prvu modernu kompaniju za proizvodnju elitnih, ali i mini gradskih autobusa koje bi izrađivala po licenci „British Motor Corporation“ (BMC) sa sjedištem u Izmiru u Turskoj, saznaje Dnevni avaz. O toj mogućnosti razgovaralo se na sastanku predstavnika Vlade Federacije s vlasnicima velikih turskih firmi. Ovu informaciju potvrdio je jučer Nermin Džindić, ministar energije u FBiH, koji je i predvodio delegaciju Federalne vlade u Turskoj.

Uskoro dolazak

„British Motor Corporation“ je britansko-američka kompanija čiju je licencu otkupila vlada Turske. Proizvodi moderne autobuse, kao i kamione te vojna oklopna vozila. Pokazali su veliko interesiranje za otvaranje firme u Bosni i Hercegovini. Radi se o najvećem proizvođaču komercijalnih vozila u Turskoj.

Džindić kaže za Avaz da će predstavnici ove kompanije u narednih nekoliko dana posjetiti Sarajevo kako bi s predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja te vlasničku strukturu.

– BMC bi otvorio firmu u Federaciji, ali bismo mi proizvodili autobuse po njihovoj licenci. Opcija je da se proizvodnjom obuhvati regija. Riječ je o velikoj korporaciji koja bi proizvodila autobuse s kapacitetom do 97 mjesta – kaže nam Džindić.

Nova investicija

Prema njegovim riječima, ovaj posao značio bi novu investiciju te doveo do zapošljavanja građana Federacije.

Ideju i interes sada treba pretočiti u dogovor. Njihova delegacija vrlo će brzo posjetiti Sarajevo kako bi vidjela najbolju lokaciju, ali i dogovorila sve detalje – kaže Džindić.

Interesiranje za obnovu Aerodroma Sarajevo

Džindić kaže da je turska firma „Limek Energy“, s čijim se predstavnicima također razgovaralo, pokazala interesiranje za poslove obnove Sarajevskog aerodroma. Ova firma radi na projektima gradnje i obnove aerodroma na Kosovu i u Albaniji, a gradi i termoelektrane.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -