Published On: Čet, lis 10th, 2013

U Federaciji neuvezano 750.000 godina radnog staža

Sindikat metalaca BiH donio je odluku o stupanju u opći štrajk 14. studenog, kada će, osim prekida rada, održati i prosvjede ispred zgrade Vlade FBiH.
Predsjednik ovog sindikata Muhamed Hadžić rekao je da je razlog za ovu odluku težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih članova Sindikata metalaca BiH i složena situacija u gospodarstvu, koja prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja tvrtki.
On je istaknuo da Sindikat namjerava štrajkati sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni. Posljednji pregovori sa Vladom FBiH održani su 7. listopada i dogovoreno je da federalna Vlada razmatra njihove zahtjeve na prvoj sjednici.
“Tražimo bezuvjetno umirovljenje radnika koji su stekli uvjete, bezuvjetan pristup zdravstvenoj zaštiti radnika koji imaju radni odnos, smanjenje javne potrošnje, odnosno poreza i doprinosa, te donošenje zakona o konsolidaciji gospodarskih društava, koji će znatno poboljšati položaj uposlenika, zakona o zdravlju i zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku”, naveo je Hadžić.
Sindikat metalaca poručio je da neće odustati od štrajka ukoliko zakon o radu ne bude usvojen u formi koja treba biti dogovorena sa Savezom samostalnih sindikata, a ne samo između poslodavaca i Vlade FBiH.
Prema službenim podacima Federalnog zavoda MIO/PIO, trenutačno je evidentirano skoro 750.000 godina nepovezanog radnog staža za što je potrebno 1,099 milijardi maraka, koje Fondu duguje 807 tvrtki. Više tisuća radnika, koji su stekli uvjete, ne mogu otići u mirovinu.
Potpredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez rekao je da je položaj radnika katastrofalan.
“Zar nije žalosno da se Vlada FBiH zadužuje u Međunarodnom monetarnom fondu da bi isplaćivali proračunskim radnicima regrese, a radnici ‘Pretisa’ rade tri smjene i izvoze robu, i nemaju pravo na zdravstveno osiguranje? Sve vam je jasno”, rekao je Melez.