Published On: Sat, Sep 7th, 2013

U Federaciji BiH na sceni korupcija u najotvorenijem obliku

SARAJEVO – U Federaciji BiH na sceni je korupcija u najotvorenijem obliku, smatra glavni federalni revizor Ibrahim Okanović. Komentirajući informaciju da su prošle godine u FBiH netransparentno i nezakonito podijeljena 232 milijuna KM, Okanović ističe kako se u najkraćem vremenu mora promijeniti način dodjele tih sredstava i njihovog trošenja, pod adekvatnim nadzorom Parlamenta ili nadležnih institucija.

Govoreći o reviziji koja se privodi kraju, Okanović kaže da su najznačajniji propusti utvrđeni kod institucija koje troše znatna javna sredstva, napominjući da se ti propusti ne otklanjaju na adekvatan način i godinama se ponavljaju, prenosi “Dnevni avaz”.

“Ako upoređujemo sa proteklim godinama, procjenjujem da se stanje pogoršalo. Više puta sam isticao da sve zavisi od odgovornosti dužnosnika, ali svijest većine još nije dostigla nivo da je to javni novac svih građana BiH, te da su im dužni pokazati kako i u koje svrhe ga troše”, rekao je Okanović.

On je istaknuo da ga ne iznenađuje činjenica da nitko, ni poslije tri uzastopno negativna mišljenja, nije snosio bilo kakve sankcije ili posljedice. Okanović tvrdi da čak ima slučajeva da je ova činjenica bila uzlazna stepenica za drugo, bolje i veće unapređenje, odnosno bolju poziciju u vlasti.

“Svima je, očigledno, postalo normalno da Kancelarija za reviziju ukazuje na kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH i da se u tom kontekstu ništa ne preduzima da bi zakon bio ispoštovan. Složit čete se da nekažnjavanje znači odobravanje”, rekao je Okanović.

Direktor Agencije za koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak izjavio je da je BiH hitno potreban mehanizam kojim će biti omogućena kontrola istinitosti navoda u imovinskim kartonima izabranih i imenovanih dužnosnika.

“Treba naći načina da se provede barem administrativna provjera istinitosti imovinskih kartona i, ako bi bilo utvrđeno počinjenje kazneno djela iz oblasti pranja novca, takve slučajeve bi moglo preuzeti financijsko-obavještajno odjeljenje Sipe”, naveo je Lisak.

srna l dnevno.ba