Published On: Tue, Dec 17th, 2013

U FBIH SU MAJORIZIRANI I SRBI: Klub SNSD-a izlazi iz Kluba srpskog naroda?!

SARAJEVO – Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović najavio je danas mogućnost izlaska Kluba SNSD-a iz Kluba srpskog naroda u ovom domu jer smatra da u ovom sazivu Klub Srba nije pokazao kapacitet da rješava probleme koji tište Srbe u FBiH.

Ovaj potez Kluba SNSD-a uslijedio je nakon imenovanja Vesne Saradžić iz SDP-a BiH na funkciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda.

“Smatramo da Klub Srba u ovom sazivu nije pokazao kapacitet da se može nositi sa svim problemima Srba u FBiH. Sasvim je jasno da Klub delegata iz reda srpskog naroda čine delegati koji dolaze iz različitih političkih stranaka i koji su previše opterećeni obavezama prema strankama”, pojasnio je Mihajlović u izjavi Srni.

On je naglasio da članovi Kluba Srba u ovom sazivu nisu nijednom našli zajednički interes da pokrenu bilo kakvu inicijativu ili izmjenu zakona koja bi doprinijela poboljšanju položaju srpskog naroda u FBiH.

“Pozivamo se na paritet prema Republici Srpskoj u čijim su institucijama tokom proteklih godina značajne funkcije dodjeljivane predstavnicima političkih partija sa sjedištem u FBiH. Istovremeno, u FBiH imate sasvim suprotnu političku praksu jer strankama iz Srpske koje djeluju u Federaciji nije dodijeljena nijedna značajna funkcija”, pojasnio je Mihajlović.

On je dodao da ostaje da se vidi da li će Klub SNSD-a djelovati samostalno ili u okviru Kluba ostalih.

“Prema svim pravima koja ima srpski narod u FBiH, mi smo postali nacionalna manjina tako da ne bi bilo iznenađenje da počnemo djelovati u Klubu ostalih u Domu naroda”, rekao je Mihajlović.

Klub SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, osim Mihajlovića, čine Marko Bosnić i Drago Puzigaća.