Published On: Pon, srp 5th, 2021

U Dubrovnik stiže deset šefova diplomacija, povjerenik EU Borrell te Schmidt i Lajčak

Dubrovnik forum koji se održava u petak i subotu a glavna tema bit će mu pandemija covida-19, ugostit će deset ministara vanjskih poslova, šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella i novog visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Glavna tema četrnaestog izdanja ministarskog foruma bit će utjecaj pandemije covida-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, a u petak ga otvara premijer Andrej Plenković.

U Dubrovnik stižu Josep Borrell, povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije.

Uz domaćina Gordan Grlića Radmana, na forumu će sudjelovati i posebni europski predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a.

Svoj prvi međunarodni nastup na forumu će imati Christian Schmidt, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a u Dubrovnik dolaze i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

U subotu se na skupu održavaju tri diskusije, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Isti dan u Dubrovniku se otvaraju Dubrovačke ljetne igre, a nazočni će biti i posjetitelji foruma.

Forum će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama – sudionici će morati predočiti covid potvrde, a na licu mjesta bit će omogućeno testiranje./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x