Published On: Sri, lis 6th, 2021

U Deklaraciji odrednica o europskoj perspektivi regije, ali bez roka, Plenković ponovio poziciju Hrvatske oko BiH

U Sloveniji, koja predsjeda Europskom unijom, u Brdu kod Kranja, na neformalnoj su se večeri okupili šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije.

Raspravljali su o ulozi Europske unije na međunarodnoj sceni i odnosu prema Kini i Sjedinjenim Državama. Danas će tema sastanka biti Zapadni Balkan.Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Podržavamo europsku perspektivu i proces proširenja na nama susjedne države. Smatramo da je to izrazito važno, da tu poruku moramo snažno poslati i danas, a to smo učinili i u Zagrebu prije godinu i četiri mjeseca. Očekujem da će deklaracija, koja je manje više dogovorena, ostati tog sadržaja. Mislim da je to mali doprinos u pravom smjeru, kazao je među ostalim hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentirajući stanje u BiH, Plenković je ponovio poziciju Hrvatske:

Svi oni koji su bili u Daytonu i u Parizu dobro znaju što je koncept 1, 2, 3. Mi želimo da se ta legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda reflektira i kroz pravičan izborni zakon u najvišim predstavničkim tijelima BiH, tu mislim na Predsjedništvo”.

Anomalija je situacija u kojoj jedan narod u Federaciji, a to su Bošnjaci, svojim glasovima biraju hrvatskog člana Predsjedništva” i da Hrvatska radi na poboljšanju odnosa s BiH, ali i vodi računa da se Hrvati u BiH, “ne samo osjećaju jednakopravno, nego da se to vidi i kroz zakone i kroz reprezentativnost”.

U deklaraciji koja će biti usvojena nakon završetka summita EU i zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja pod slovenskim predsjedavanjem Europskim vijećem bit će usvojena i odrednica o europskoj perspektivi regije i opredijeljenosti EU za prijem zemalja regije u europski blok, saznaju “Nezavisne novine”.

Kako saznaje banjalučki list još se usuglašava konačni tekst deklaracije, u kojoj, ipak, neće biti formulacija da bi regija u EU trebalo biti primljena do 2030. godine, kako je tražila Slovenija, a podržalo nekoliko zemalja. Podsjećanja radi, europski mediji su prošlog tjedna pisali da će odredba o proširenju biti u potpunosti izbačena jer se zemlje članice nisu mogle usuglasiti oko nje, ali je nakon pritiska pojedinih zemalja, ipak, dogovoreno da se formulacija nađe u tekstu deklaracije.

Što se tiče datuma, objašnjeno je, da bi stavljanje bilo kakvih rokova za članstvo značilo da se EU odriče dosadašnjeg pristupa proširenju, po kojem zemlja postaje članica kada ispuni sve kriterijume.

Ono što je istina je da su kriteriji do sada nekoliko puta pooštravani, ali ne da se prijam novih članica oteža, već zato što su naučene lekcije u dosadašnjim ciklusima proširenja i propustima.

Primjera radi, nakon prijema Bugarske i Rumunjske veći naglasak je stavljen na vladavinu prava i ekonomsku spremnost za članstvo, a nakon toga metodologija je promijenjena još jednom, na način da je ukinuto pregovaranje po 35 poglavlja, a uvedeni klasteri u kojima su grupirani svi segmenti pregovaranja, koji su do sada definirani kroz poglavlja.

Također, u narednom razdoblju će veliki fokus biti stavljen na investicije u ključne oblasti u zemljama zapadnog Balkana poput digitalizacije, zelene tranzicije, transportne i druge infrastrukture, kako bi se regija što prije i što lakše međusobno integrirala, a nakon toga i lakše integrirala u EU.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
1 mjesec prije

Ne moze.

Bosnjak
Bosnjak
1 mjesec prije

Nista od toga samo unitarna drzava Bosnjaka , na istom principu da radi kao i rvatska.

Srvat
Srvat
1 mjesec prije

Ako doživotni Predsjednik BH Hrvata Komšić ovu deklaraciju ocijeni prihvatljivom, onda to znači da je dobra, da valja.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

PAZI VAMO!

  1. Prevesti “Islamsku deklaraciju” na sve europske jezike i prijevode podijeliti svim relevantnim europskim političarima
  2. Pošto su političari lijeni da čitaju – napraviti omanji flayer sa najradikalnijim citatima iz islamske deklaracije, prevesti i njega na sve europske jezike i podijeliti europskim političarima
  3. obznaniti nagradnu igru i najaviti da svim političarima koji pročitaju makar flayer slijede vrijedne nagrade: besplatna ljetovanja na Jadranu, besplatni burek u Hasinim buregdžinicama po slovenačkom primorju i besplatni ručak na Plitvičkim jezerima !!!

Tek tada će europski političari shvatiti kako izgleda život pod muslimanskom čizmom!!! Naravno, osim ako ih plaća Erdogan pa ne žele ništa shvatiti…