Published On: Sri, kol 14th, 2019

U Crnoj Gori na snagu stupio zakon o zabrani pušenja, kazne i do 20 tisuća eura

U Crnoj Gori je stupio na snagu zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim po treći put pokušava zabraniti pušenje cigareta u kafićima, restoranima i javnim ustanovama.

Prethodna dva pokušaja uvođenja sličnog zakona 2005. i 2011. propala su jer su se ugostitelji uspjeli dogovoriti s crnogorskom vladom da plaćaju dodatnu taksu državi od 1 eura po četvornom metru restorana ili kafića, ali da se u njima može pušiti.

Crna Gora je rekorder u Europi po broju pušača, jer duhan konzumira svaki treći Crnogorac stariji od 18 godina, dok od raka pluća godišnje oboli 400 osoba ili blizu 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

U crnogorskom ministarstvu zdravstva kažu da cilj zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda nije kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovi kazni, nego zaštita zdravlja svih građana.

Zdravstveni sustav ima obvezu skrenuti pozornost na pogubne utjecaje duhanskog dima na zdravlje ljudi. Zato je bit odredbi novog zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, i to bez kompromisa, priopćila je u srijedu Slađana Pavlović iz crnogorskog ministarstva zdravstva.

Novi zakon predvidio je kaznu i do 20 tisuća eura za pravnu osobu koja ga ne poštuje, dok fizičke osobe koje puše u zatvorenom javnom i radnom prostoru i izlažu druge duhanskom dimu, kao i oni koji konzumiraju duhanske proizvode u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, mogu biti prekršajno kažnjeni s 30 do 1000 eura.

Ugostiteljima je ostavljena mogućnost da jednu prostoriju unutar objekta odrede za pušače tako što iz nje nije moguć protok dima u ostali dio prostora, a koja ne smije biti manja od 10 metara četvornih i koja zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora.

Iako je zabrana pušenja na javnim mjestima stupila na snagu u špici turističke sezone u crnogorskom ministarstvu zdravstva vjeruju da to neće ugroziti prihode od turizma. S druge strane ugostitelji tvrde da već prvog dana trpe posljedice ovog zakona.

Gosti su nam se danas masovno vraćali s vrata, po saznanju da više ne mogu pušiti u lokalu. Ako se ovako nastavi, samo poslovanje će nam biti ugroženo, kazao je jedan od ugostitelja za portal investitor.me

Ugostitelji kao i 2011. prijete da će, ako im padnu prihodi zbog manjka gostiju konzumenata duhana, biti primorani provesti radikalne mjere poput smanjenja broja radnika.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare