Published On: Wed, Oct 14th, 2015

U britanskoj biblioteci pronađen crtež bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić

151014065.13_xlPovjesničar umjetnosti Husein Sejko Mekanović pronašao je crtež nadgrobne ploče bosanske kraljice Katarine Kotromanić pokopane u Rimu 1478. godine u jednoj od zbirki u britanskoj knjižnici.

Mekanović se prije neke tri godine intenzivno počeo baviti temom kraljičinog portreta u vatikanskoj Kontstantinovoj sobi, tj. dvorani, a prije dva mjeseca je pronašao crtež koji je danas prezentirao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Sarajevu. Zbirka iz britanske knjižnice u kojoj je pronađen crtež nadgrobne ploče bosanske kraljice Katarine Kotromanić nosi naziv “Grobnice slavnih Talijana u Rimu”.

151014065.15_mn

“U ovom je slučaju naša kraljica postala Talijanka “, govori za Klix.ba Mekanović i dodaje kako se ove godine obilježava 550. godišnjica njenog odlaska u Rim. I iako crtež nema izuzetnu likovnu vrijednost, Mekanović ističe važnost i zanimljivost ovog otkrića iz razloga što sama zbirka u kojoj su predstavljene grobnice slavnih Talijana u Rimu donosi samo dvije grobnice žena, što svjedoči o važnosti imena bosanske kraljice Katarine Kotromanić.

151014065.10_xl“Ovo nam daje jedan novi pogled na kraljičin život u Rimu, neke vrlo zanimljive informacije koje dolaze iz svijeta likovnih umjetnika”, kazao je Mekanović. Lik i djelo kraljice Katarine su bili inspiracija mnogim historičarima i umjetnicima, a ona je jedna od rijetkih ličnosti iz bosanske povijesti koja je toliko zastupljena u historiografskim radovima. I Mekanović ističe kako ga je upravo portret bosanske kraljice Katarine inspirirao da upiše historiju umjetnosti i da se počne baviti poviješću srednjovjekovne Bosne.

151014065.9_xlGospodin Mekanović prezentira svoje otkriće