Published On: Ned, stu 9th, 2014

U Bosni i Hercegovini će vrlo brzo uslijediti unaprjeđenje poslovnog ambijenta

Anto Domazet, profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra kako će u Bosni i Hercegovini vrlo brzo uslijediti unaprjeđenje poslovnog ambijenta, koji je proteklih godina dobrim dijelom bio narušen, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Svjetliju budućnost Bosne i Hercegovine, kaže ovaj ekonomski analitičar, strani investitori već su procijenili, iako politička stabilnost sada nije tako sjajna, pa odatle i sve veće zanimanje kineskih investitora koji žele ulagati u BiH, ali i investitora koji u našu zemlju dolaze s Dalekog istoka ili nekih drugih zemalja. Ali, to se neće zaustaviti samo na pojedinačnim slučajevima. Bosna i Hercegovina će, smatra Domazet, sve više biti u fokusu njihovog zanimanja.

– Strani investitori, pogotovo oni iz zemalja Dalekog istoka Bosnu i Hercegovinu vide kao dio Europske unije, pa upravo nju žele iskoristiti kao put kojim će ući na tržište EU, rekao je Domazet za NAP.

– A, vrijeme dok BiH ne postane dio tog europskog tržišta, oni žele pripremiti i učvrstiti svoje pozicije u BiH, što svakako može biti pozitivno za građane ove zemlje, ističe Domazet.

Posljednjih godina posebno su kineski investitori zainteresirani za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu. Blok 7 Termoelektrane Tuzla trebao bi se graditi investicijama kineskih banaka, koja će se mjeriti u milijardama konvertibilnih maraka, a prekjučer je između kineske kompanije za proizvodnju teških rudarskih mašina China National Coal Mining Equipment Co., Ltd, Elektro-Elektronik Pranjić GmbH iz Njemačke i kompanije Bosanska rudarska tehnika iz Zenice dogovoreno da će ovaj kineski konzorcij otvoriti predstavništvo u Zenici, piše NAP.

Patria

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare