Published On: Wed, Jun 12th, 2013

‘U boj, u boj, za matični broj!’ Tako se prosvjedovalo u Sarajevu

Ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu održan je se do sada najveći prosvjed nezadovoljnih građana koji zahtijevaju žurno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Prema procjenama, na Trgu BiH okupilo se oko 10 tisuća ljudi. Prosvjedi su počeli točno u podne, kada su se oglasila zvona s tornja marindvorske crkve sv. Josipa. U tom trenutku već je bilo oko pet tisuća okupljenih, ali se moglo vidjeti kako iz grada dolaze rijeke ljudi. U sklopu prosvjeda ispred Parlamenta BiH, a u cilju skretanja pozornosti na problem JMBG-a, solidarnost s okupljenima izrazili su i sarajevski taksisti. Njih oko 1500 krenulo je s Baščaršije i naselja Otoke prema četvrti Marijin dvor te su se te dvije kolone oko 12.15 sati simbolično spojile i na taj način dale podršku prosvjednicima. Također su i podsjetile vlasti na probleme vezane za taksi-prijevoz u Sarajevu. 

Taksisti i skupina mladih Banjalučana koja je došla podržati skup dočekani su uz burne ovacije. Glasan zvuk stvarale su vuvuzele, sirene automobila i stotine dječjih zvečki te tisuće zviždaljki kojima su prosvjednici upozorili političare da počnu konačno raditi svoj posao. Mnogi od okupljenih građana drže transparente, na kojima se, između ostalog, može pročitati: “Draga moja vlado, ja bih djecu rado!”, ali i „U boj, u boj za matični broj svoj“. Dio mnoštva stajao je i s druge strane trga, ispred trgovačkog centra Alta. Čak je i 30-ak radnika na najvećoj građevini koja se trenutačno gradi u Sarajevu prestali raditi i, sa žutim zaštitnim kacigama, naslonjeni na skelu, promatrali su s visine što se događa ispod. Slična slika mogla se vidjeti i na terasi zgrade Parlamenta BiH, s koje je nekoliko znatiželjnika promatralo skup.

'U boj, u boj, za matični broj!' Tako se prosvjedovalo u Sarajevu

Što se pak tiče samih zaposlenika u zgradi Parlamenta i državnih činovnika iz raznih ministarstva smještenih u susjednoj zgradi, ovaj put mogli su nesmetano izlaziti. Telefonski signal na području Trga BiH bio je u prekidu sve vrijeme. Osim usvajanja zakona o JMBG-u okupljeni su tražili i osnivanje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo u liječenju svih građana. U tom kontekstu važno je naglasiti činjenicu prema kojoj je u posljednjem izvješću Ureda revizora o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH navedeno kako su financijska stabilnost i daljnje provođenje programa Federalnog fonda solidarnosti posljednjih nekoliko godina ozbiljno ugroženi.

'U boj, u boj, za matični broj!' Tako se prosvjedovalo u Sarajevu

Ključna poruka većine s prosvjeda jest da je konačno došlo vrijeme da političari ozbiljno shvate poruku ovih prosvjeda, a koja je vrlo jednostavna – raditi svoj dobro plaćen posao u ime i korist ljudi ove zemlje i voditi politiku kompromisa, a ne politiku stalnih, vrlo često besmislenih, sukoba. Poruku sličnog sadržaja uputili su i predstavnici prosvjednog skupa koje je zastupao glumac Feđa Štukan. Isto tako, važno je naglasiti da na skupu nije bilo incidenata, što je potvrdio glasnogovornik županijskog MUP-a Sarajevo Irfan Nefić. Ipak, policija je oko 14 sati obaviještena da je u trgovačkom centru Alta u Sarajevu postavljena bomba. Operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo potvrdio je informaciju da je NN osoba u 13.35 sati prijavila da je u centru Alta postavljena bomba. Policijski službenici ispraznili su objekt, no bila je riječ o lažnoj dojavi.

vecernji.ba