Published On: Pet, ruj 29th, 2017

U BLIZINI BANGLADEŠA U potonuću broda utopilo se 19 Rohingya izbjeglica, 50 ih nestalo

Više od 50 Rohingya izbjeglica iz Mijanmara je nestalo, a 19 je poginulo kada se njihov brod prevrnuo, priopćeno je u petak iz policije Bangladeša.

Ove izbjeglice su se utopile u uzburkanom moru u blizini obale Bangladeša u četvrtak navečer, dok se na drugoj strani svijeta, u New Yorku, održavao sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem je američka veleposlanica Nikki Haley zahtijevala od zemalja da obustave isporuku oružja Mijanmaru zbog nasilja nad Rohingyama, izvještava Reuters.

Iz Međunarodne organizacije za migracije su kazali da je ovaj brod prevozio oko 130 izbjeglica.

Iz policije Bangladeša je rečeno da je 27 osoba preživjelo, 19 ih je poginulo, a više od 50 je nestalo.

U Bangladeš izbjeglo više od pola milijuna mijanmarskih muslimana

Glasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Aslam Khan, priopćio je da je od početka novog vala nasilja od 25. kolovoza do sada iz Mijanmara u susjedni Bangladeš izbjeglo najmanje 501.000 arakanskih muslimana.

Khan je za AA kazao da ugroženi arakanski muslimani i dalje bježe ka kampovima u blizini bangladeškog grada Cox’s Bazar.

Komesar UNHCR-a, Filipo Grandi je, nakon trodnevne posjete izbjegličkim kampovima u Bangladešu, jučer stigao u Ženevu i tom prilikom izjavio da su arakanski muslimani izloženi neviđenom nasilju i da će traume i posljedice tih ljudi biti velike.

“Susreo sam se s djecom koja su zbog teških trauma izgubila svaki osjećaj i empatiju. Govorili su mi kako su gledali ubijanje njihovih majki, očeva i rodbine. Taj problem je počeo i mora se i završiti u Mijanmaru. Mijanmarski dužnosnici su odgovorni da hitno zaustave nasilje u Arakanu”, poručio je Grandi.

Arakanski muslimani, Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko tjedana se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih skupina, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine tisuća mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomacije, Abul Hasan Mahmood, izjavio je da su najmanje 3.000 muslimana ubijene od 25. kolovoza do danas./HMS/