Published On: Sri, stu 29th, 2017

U BiH uskoro ogromna poskupljenja vozačkih ispita

Da je stanje u ovoj oblasti neujednačeno, potvrdili su nam i kandidati koji su u različitim gradovima polagali vozački. “Svi troškovi vezani uz polaganje došli su me 1440 KM, s tim da sam testove i vožnju položila iz prve, te 60 KM izdavanje vozačke dozvole.

Dolaskom nove godine cijene vozačkih ispiti na razini cijele BiH trebale bi poskupjeti za nekoliko stotina maraka. Nadležni uskoro planiraju usvojiti nove cjenovnike, tako da kandidati koji planiraju izdvojiti novac za vozačke dozvole imaju još malo vremena za polaganje ispita po starim cijenama, piše Večernji list BiH.

Zaštićene cijene

Povećanje cijena vozačkih ispita, kako doznaje Klix.ba, tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštite najnižu cijenu jednog sata kao osnove za oporezivanje. Godinama unatrag bila je zaštićena cijena od 20 KM po satu, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale na 10 do 15 KM po satu.

Da je stanje u ovoj oblasti neujednačeno, potvrdili su nam i kandidati koji su u različitim gradovima polagali vozački. “Svi troškovi vezani uz polaganje došli su me 1440 KM, s tim da sam testove i vožnju položila iz prve, te 60 KM izdavanje vozačke dozvole. Znači, sve me je ukupno došlo 1500 KM”, kazala nam je djevojka koji je vozački polagala u Mostaru. Središnja Bosna daleko je povoljnija. Djevojka koja je vozački upravo položila u Novom Travniku izdvojila je znatno manje. “Svi troškovi od prve pomoći, liječničkog, satova vožnje i izlaska na vožnju i testova te izdavanja vozačke došli su me 1080 KM”, kazala nam je djevojka iz SBŽ. Slična cijena je i u ZDŽ.

Naime, djevojka koja je vozački upravo položila u Žepču, za isti je izdvojila 1100 KM. Razlika u cijenama je više nego drastična. Iako iz Asocijacije autoškola BiH smatraju kako će nove zakonske izmjene uvesti red i bolju sigurnost na cestama, mišljenja vlasnika autoškola su podijeljena. Poskupljenje bi moglo dovesti i do gašenja mnogih autoškola u BiH, ali Član UO Asocijacije Zdravko Ivić govori kako je “bolje da se ugase oni koji ne rade kako treba”. Autoškolama koje su spuštale cijenu vozačkih ispita radi opstanka na tržištu, novi cjenovnici vjerojatno će donijeti manjak kandidata.

S druge strane, autoškole koje godinama uspješno posluju vjeruju kako će se poskupljenjem riješiti konkurencije. “Kad je cijena od 20 KM po satu prestala biti zaštićena, neki su nudili obuke i za 150 KM. Svašta se radilo i sad očekujemo uvođenje nekog reda”, kazao je za Klix Edin Begić, vlasnik autoškole Semafor iz Sarajeva. Smatra kako cijena po satu treba iznositi od 25 do 30 KM, što znači da bi polaganje vozačkog ispita poskupjelo od 350 do 400 KM.

Ogromne razlike

“Socijalna situacija je teška, ali autoškole nisu socijalne ustanove. Pogledajte situaciju u zemljama našeg okruženja. U Srbiji obuka košta blizu 1800 KM, a u Hrvatskoj skoro 2000 KM. Godinama u Mostaru obuka košta od 1500 do 1600 KM, a u Neumu i do 1800 KM. Smatram kako bi obuka u ostalim gradovima BiH trebala koštati od 1500 do 1600 KM”, istaknuo je Begić. Za polaganje vozačkog ispita u FBiH kandidati prosječno moraju izdvojiti oko 1150 KM, dok su u RS cijene dosta niže. Hoće li doći do poskupljenja cijena u autoškolama u Hercegovini, nismo uspjeli dobiti odgovor. Kako su nam kazali, ako dobiju nalog od Ministarstva obrazovanja da se cijene povisuju, to će morati i uraditi. S obzirom da je prosinac na pragu, ostalo je još malo vremena za polaganje po starim cijenama.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare