Published On: Sun, Sep 10th, 2017

U BiH svaku izbornu godinu obilježava sve prljavija kampanja

Predstavnici najznačajnijih medija u BiH pozvali su relevantne institucije i organizacije da zakonski reguliraju medijski prostor u BiH prema europskim standardima.

Naime, Društvo novinara BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organiziralo je na Vlašiću u protekla dva dana okrugli sto pod nazivom „Mediji u kampanji“.

”Svjedoci smo da u BiH svaku izbornu godinu obilježava sve prljavija kampanja, u kojoj uz jezik mržnje, političke optužbe, prijetnje i stvaranje atmosfere straha u javnosti, mediji nerijetko postanu sredstvo ili žrtva političkih obračuna. Iako je do sljedećihh općih izbora ostalo više od godinu dana, predstavnici domaćih javnih i komercijalnih medija smatraju da je pravo vrijeme da se o političkim i ekonomskim pritiscima na medije u kampanji, te govoru mržnje u javnosti (medijima), kao i očuvanju profesionalnih standarda razgovara u krugu kolega novinara”, navodi se u zaključcima.

Upozoreno je na veliki problem zakonski nereguliranog cyber prostora (portali, društvene mreže, blogovi…), a koji se često koristi u svrhu manipulacije i propagande.

”Pozivamo sve koji se moraju baviti ovom problematikom da zakonski reguliraju cyber prostor na nivou BiH”, poručeno je.

Sudionici okruglog stola pozivaju sve koji su uključeni u političke procese, a posebno političke stranke, kandidate i glasače, da u periodu do narednih općih izbora 2018. godine maksimalno izbjegavaju jezik mržnje, jezik netolerancije, huškanja i uvreda, te neprimjeren govor ali i bilo koju vrstu komunikacije koja ima za posljedicu incidentne situacije i netrpeljivost.

”Svjesni stanja u medijima, pozivamo kolege u svim medijima u BiH da se pridržavaju etičkog kodeksa, te da imaju profesionalan odnos prema poslu i profesiji. Time će dati primjer cijeloj javnosti o fer i korektnom praćenju izbornog procesa”, poručeno je s okruglog stola.

Misija OSCE-a u BiH podržala je ovu inicijativu Društva novinara BiH da se produbi diskusija o govoru mržnje u javnoj sferi, kao i o profesionalnim standardima izvještavanja, kazala je glasnogovornica Misije OSCE-a Željka Šulc.

”Nadamo se da će se preporuke s ovog i sličnih skupova uvažiti, te da će se kompletno društvo u BiH angažirati na smanjenju prisustva govora mržnje u javnom prostoru”, izjavila je Šulc za Fenu.