Published On: Mon, Sep 30th, 2013

U BiH svaki treći građanin podmitio nekoga u policiji 
ili zdravstvu

Dvije trećine građana Bosne i Hercegovine smatra da se u protekle dvije godine razina korupcije u zemlji povećala. Najnoviji barometar korupcije, koji je objavio Transparency international, pokazuje da čak 34 posto bh. građana smatra da se razina korupcije znatno povećala. S druge strane, broj onih koji smatraju da je razina korupcije u odnosu na vrijeme od prije dvije godine ostala ista, kreće se oko 27 posto. Samo osam posto je ispitanika koji vjeruju da se razina korupcije malo smanjila, dok skoro da i nema onih koji misle da je došlo do značajnijeg smanjenja korupcije u BiH.

Korupcija u svim sferama

Političke stranke su označene kao dio društva za koje najveći broj građana BiH smatra da je najkorumpiraniji. Čak 77 posto ispitanika je odgovorilo da političke stranke smatra korumpiranima. Tek nešto manje, 76 posto ispitanika, kao korumpiran segment društva navelo je medicinske i zdravstvene službe. Oko dvije trećine ispitanika, točnije njih 67 posto, smatra da je korupcija uzela maha među javnim dužnosnicima i državnim službenicima te u parlamentima, odnosno zakonodavnoj vlasti, navodi se u istraživanju provedenom u BiH. Više od 60 posto građana koruptivnima smatra i policiju, obrazovni sustav i pravosuđe. Nešto bolji rejting imaju poslovni sektor i mediji, dok najmanje građana vjeruje da su korumpirani vojska, religijske zajednice i nevladin sektor. Naime, u korumpiranost nevladinog sektora u BiH vjeruje tek 22 posto građana. Osobna iskustva građana BiH s korupcijom u društvo vrlo su šarolika. Približno 32 posto, odnosno oko jedne trećine ispitanika, izjavilo je da je u proteklih 12 mjeseci neko od članova njihovog kućanstva dao mito policiji, ili nekome u medicinskom sektoru. Ovo je svakako alarmantan podatak, jer signalizira da je svako treće kućanstvo u BiH barem jednom u protekloj godini moralo podmititi neke od službenika u policijskim i zdravstvenim strukturama da bi ostvarilo neka prava ili korist. Oko 16 posto ispitanika je u istraživanju TI-a navelo da su članovi njihovog kućanstva podmitili nekoga u pravosuđu, što je također zabrinjavajući podatak. Nešto manje, oko 15 posto ispitanika imalo je osobnih iskustava s podmićivanjem u oblasti zemljišnih usluga, a osam posto u obrazovnom sektoru. Najmanja su iskustva građana s korupcijom u komunalnom, poreznom i sustavu registra dozvola i usluga, navedeno je u istraživanju o korupciji koje je objavio nedavno TI BiH.

Potrebne promjene

Ohrabruje podatak da se 59 posto ispitanika slaže s ocjenom da građani u manjoj, ili većoj mjeri mogu utjecati na borbu protiv korupcije. Doduše, onih koji se snažno slažu s tim nije previše, tek oko 15 posto, ali i to je znak da u BiH raste svjesnost o potrebi i mogućnosti borbe svih građana protiv korupcije. I bez spomenutog istraživanja TI-a bilo je jasno da je korupcija veliki problem za ekonomski i politički napredak bosanskohercegovačkog društva. Želi li napredovati na europskom putu BiH i njene vlasti morat će se znatno odlučnije i iskrenije boriti protiv ove pošasti u svim segmentima društva, od politike do obrazovanja.

večernji.ba