Published On: Pon, pro 2nd, 2019

U BiH se vraćaju žene i djeca terorista ISIL-a, Mektić kaže da je ugrožena sigurnost

U BiH će do kraja tjedna, kako doznaje Klix.ba iz izvora od strane sigurnosnih agencija BiH, biti deportirana djeca i žene koji su boravili na području pod kontrolom tzv. ISIL-a u Siriji i Iraku – ukupno 24 osobe i to 16 djece i osam žena. No, ministar Mektić kaže da je ovom odlukom Predsjedništva BiH ugrožena sigurnost BIH.

Radi se o proceduri koja je prvobitno bila planirana prije skoro dva mjeseca, ali je akcija deportacije obustavljena s obzirom na to da je Turska započela vojnu akciju na sjeveru Sirije. Članovi Predsjedništva BiH su, kako doznaje Žurnal, još prošli tjedan jednoglasno su donijeli odluku o prihvaćanju 24 bh. državljana koji su proteklih godina boravili na području pod kontrolom ISIL-a.

Riječ je o djeci i ženama koji su državljani BiH, a koji su s odraslim muškim članovima obitelji prethodnih godina otputovali u Siriju i pridružili se terorističkoj organizaciji ISIL.

Kako piše Klix.ba u ovoj grupi će biti deportirana samo djeca i žene zarobljeni nakon pada ISIL-a u Siriji. Za sada se ne zna što će biti s muškarcima koji su se iz BiH pridružili IDIL-u. Njihova deportacija za sada nije planirana.

Ranije je iz nadležnih bh. sigurnosnih institucija istaknuto da će BiH prihvatiti svoje državljane za koje se dokaže bh. državljanstvo, ali da ih čeka pravosudni proces i suđenje zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIL.

U Siriju je iz BiH u posljednjih sedam godina otputovalo najmanje 200 muškaraca koji su se pridružili IDIL-u i skoro isto toliko žena i djece.

Ministar Mektić: Predsjedništvo Ugrožava sigurnost države

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 komentirao je Zaključak Predsjedništva BiH od 29. studenoga, a u kojem se navodi da će BiH osigurati povratak grupe od 24. državljana iz kampova u Siriji i Iraku.

Mektić je kazao da Predsjedništvo nije ispoštovalo procedure i upoznalo sigurnosne agencije s odlukom. Dodao je da posjeduje informacije da je povratak bh. državljana planiran za subotu.

“Za mene je ovo šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsjedništva da se upuste u takvu aktivnost. Meni nije poznato da su konzultirali prije toga bilo koju sigurnosnu agenciju, a trebali su kontaktirati Ministarstvo da su donijeli odluku da toliko osoba vrati u BiH i to je najavljeno da će biti u subotu. Ja imam informacije da će se to desiti u subotu, zvanično je najavljeno za subotu”, kazao je Mektić u programu N1 televizije.

Ministar sigurnosti BiH dodaje: “Tu ima više osoba o kojima mi ne znamo ništa, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti podaci, biometrijski mora provjeriti o kome se radi. Tko će u subotu stići ovdje, ja uopće ne znam niti znam ni kud ni što s tim osobama i kako s njima postupati”.

“Mi smo imali čitave procedure, ako su maloljetnici, žene, tko će ih prihvatiti? Ako je radikalizirana obitelj, da vidimo isplati li se dovoditi djecu tu? Treba li ih dovesti tu ili dati centru za socijalni rad? Da se pregledaju, idu u karantenu, da se vidi jesu li zaraženi? Usmjeravali smo postupak tako da mi za osobe za koje posjedujemo podatke da se dolje nalaze, da nam te osobe dolaze. Ovako Predsjedništvo se upustilo u jednu, po meni sigurnosnu situaciju, da mi ne znamo tko će nam doći. Kako ćemo mi sada, na ulasku, na osnovu čega provjeriti tko će doći?”, kaže Mektić.

Na konstataciju da se u Odluci Predsjedništva BiH navodi 24, a ne 35 osoba kako kaže Mektić, ministar dodaje: “Ne piše rok, ali je Predsjedništvo znalo da će to biti u subotu. Prije svega, to nije bitno koji je broj nego kada dođu kako možemo utvrditi jesu li to državljani BiH ili nisu? Gdje ćemo mi s tim osobama? Kako postupati s njima? Mi mjesecima dogovaramo takvu jednu operaciju, zadužili smo tko će što raditi i oni donesu takvu jednu odluku. Predsjedništvo time ugrožava sigurnost ove države. Ne znamo tko su te osobe, ni što su radili”, rekao je Mektić za N1.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare