Published On: Pon, sij 3rd, 2022

U BiH se jedino zatvorenici žele cijepiti

Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Europi. Iznimka su kazneno-popravni domovi u ovoj zemlji.

“Mi smo gotovo potpuno procijepljeni”, kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić. To znači više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih je do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od oko 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u BiH je barem jednom cijepljeno.

Dobrovoljna cijepljenja

To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je cijepljeno tek oko 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju cjepiva nego u nespremnosti građana da se cijepe, piše Deutsche Welle.

Prema navodima vlasti, cijepljenje je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stupi procijepljenosti među žiteljima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je ondje teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije cijepe.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze. “Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i cijepiti se”, kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Maske za zajednicu

Žitelji KP-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnim maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno preko 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. Zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno. “Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru, a ujedno je korisno i za cijelo društvo”, kaže Kahriman.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 milijuna stanovnika dosad zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Europi.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
"Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
"Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
1 godina prije

Pazite kad podižete poklopac na klozet šolji 🙁 – u mom selu već bilo nekoliko slučajeva da ljudi podignu poklopac a iz šolje iskoči islamistički Erdoganov Deutsche Welle 🙁 !

Obavezno proučiti 3 Bismille prije podizanja poklopca 🙁 – kažu da to pomaže 🙁 …

Last edited 1 godina prije by "Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  "Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
1 godina prije

tolika pizdarija oko shita

Šandor
Šandor
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

Mošnje khakaju pored wc šolje.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  "Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
1 godina prije

😷 ne trolati…tema je murija i pelcovanje u zicagu….🐏

Šandor
Šandor
Šta ti kažeš na ovo?  "Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
1 godina prije

😂😂😂👍