Published On: Čet, svi 25th, 2017

U BiH počela obuka o prepoznavanju terorista na graničnim prijelazima

Službenike koji rade na graničnim prijelazima u BiH  članovi novouspostavljenog OSCE-ovog mobilnog tima počeli su obučavati o identificiranju stranih terorističkih boraca na državnim granicama u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Ovo je prva obuka ovakve vrste koju OSCE organizira u svijetu, te je BiH prva ugostila multinacionalni i interresorni OSCE-ov tim za obuku.

– Trodnevna obuka će obuhvatiti teme djelotvornog korištenja baza podataka, otkrivanja falsificiranih putnih isprava, analize i upravljanja rizikom, a bit će održana i tzv. štožerna vježba – izjavio je Feni zamjenik šefa Jedinice za sigurnosnu saradnju pri Misiji OSCE-a u BiH Paul Martin.

Podsjetio je da je OSCE-ov mobilni tim za obuku uspostavljen 2016. godine i sastoji se od odabranih stručnjaka za zaštitu granica i borbu protiv terorizma iz država članica OSCE-a i država partnera za saradnju s OSCE-om, uključujući jednog predstavnika iz BiH.

Tako su prvog dana obuke stručnjaci iz UNHCR-a i INTERPOL-a radili na osvješćivanju policajaca, posebno graničnih agencija, o fenomenu da borci terorizma najčešće za svoj prelazak na strana ratišta koriste međunarodne aerodrome.

U naredna dva dana obuka će biti nastavljena s predavanjima edukatora iz Španije, Austrije i Malte, prenosi  Fena