Published On: Pon, stu 3rd, 2014

U BiH ogroman jaz među stanovništvom: Bogati štede milijune, dok ostali preživljavaju

U Bosni i Hercegovini ogroman je jaz među stanovništvom. Dok jedni jedva spajaju kraj s krajem, preživljavaju uz pomoć pučkih kuhinja, drugi, koji su manjina, štede stotine milijuna maraka.
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju rujna 2014. godine, iznosili su 8,90 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada.
Usprkos jako nepovoljnim ekonomskim uvjetima i udarima na standard stanovništva tijekom ove godine depoziti stanovništva su, u odnosu na kraj rujna prošle godine, porasli za 806 milijuna KM ili 10 posto, što predstavlja nastavak kontinuiranog rasta kroz duže razdoblje, kazali su iz Centralne banke BiH. Uz to, treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizira i ulaganjem u vrijednosne papire i police osiguranja.
Povjerenje u banke
U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH depoziti stanovništva sudjeluju s 58,2 %. Najveći udio u porastu depozita stanovništva, promatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva. U usporedbi sa stanjem na kraju rujna 2013. godine, zabilježili su porast od 388 milijuna KM ili 9,3 posto.
I Centralne banke smatraju kako je ovo pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat postojanja sustava osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša.
U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,58 milijardi KM, depoziti u stranim valutama iznose 5,31 milijardu KM, od čega se na depozite u  eurima odnosi  4,81 milijarda KM, a na depozite u ostalim stranim valutama oko 0,51 milijarda KM, piše Dnevni list.
Siromaštvo
Međutim, građani i ekonomisti kažu da se u BiH stanovništvo više zadužuju nego što štedi, te da štede samo bogati, dok većina stanovništva jedva i preživljava. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da BiH ima više od pola milijuna nezaposlenih osoba, a da mjesečna potrošačka košarica iznosi više od 1700 KM, dok se prosječna plaća godinama vrti oko 800 maraka. Stoga, kažu ekonomisti, jedino je logično objašnjenje porasta depozita da je bh. društvo podijeljeno na ekstremno bogatu manjinu i još siromašniju većinu građana. Ono što je jasno svima jest da porastu depozita nisu doprinijeli umirovljenici koji preživljavaju s 300 maraka primanja, stotine tisuća nezaposlenih i stotine tisuća onih koji rade za minimalac.
Pogled.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare