Published On: Ned, lis 23rd, 2016

U BiH niknuo prvi arapski grad – ulaz Bosancima zabranjen pa makar bili i antifašisti…

SARAJEVO Resort Osenik prvi je arapski grad u Bosni i Hercegovini – vlasnici svih kuća u tom gradu su Arapi, a za vrijeme ljetne sezone ulaz Bosancima u grad je zabranjen, piše biznisinfo.ba.
Radi se o prvom naselju u BiH zatvorenog tipa, koje je ograđeno visokom ogradom i vratima te koje ima privatno osiguranje.
U njemu trenutačno ima oko 160 kuća te veliki broj pratećih sadržaja, a u sredini grada se nalazi veliko jezero u sredini.
Za vrijeme ljeta Bosanci u grad ne mogu ući, osim ako tamo ne rade – kao konobari, spremačice, u osiguranju ili slično.
Ne žele miješati s lokalnim stanovništvom
“Vlasnici kuća su Arapi, i oni se ne žele miješati s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi i slično, i žele da ih u tome nitko ne ometa ili čudno promatra”, kaže izvor za biznisinfo.ba.
“Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove”, dodaje, navodeći kako su kuće prodavane po 150 do 160 tisuća eura, a da nisu ni bile nuđene na BiH tržištu, ali da u Kuvajtu – odakle je vlasnik – “nisu silazile s TV-a”.

Projekt izgradnje naselja koje će moći pružiti smještaj za 1125 turista započeo je 2013. godine, a koštao je oko 50 milijuna KM. Naselje je otvoreno u listopadu prošle godine.