Published On: Sri, lis. 18th, 2017

U BiH alarmantan problem djece ulice

U BiH je alarmantno izražen problem djece ulice, gdje se odvija i zloupotreba djece u prosjačenju i razne eksploatacije djece, a veoma često i trgovina djecom te je potrebno utvrditi efikasne pravce djelovanja na suzbijanju ovog problema – poručeno je na konferenciji “Djeca ulice – Strategije izlaska” koja je organizirana danas u Sarajevu u povodu 18. listopada, Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Sudionici razmatraju različite pravce koji su na nivou lokalnih zajednica, kantona, općina, gradova u BiH zaživjeli u pokušaju da se spriječi uloga djece u prosjačenju i da se zaštite djeca koja žive i rade na ulici.

Direktorica Fondacije “Lara” Radmila Žigić kazala je Feni da je cilj skupa da se zajedničkim diskusijama i razmjenom iskustava i dobrih praksi kreiraju strategije i aktivnosti za efikasnije zaustavljanje i suzbijanje trgovine djecom.

Žigić smatra da institucije u BiH u ovom problemu veoma rijetko prepoznaju trgovinu djecom što je ključni problem, izostaju i istrage i kazneno gonjenje počinilaca i efikasno suzbijanje zloupotrebe djece na ulici i prilikom prosjačenja.

Cilj nam je da vidimo strategije izlaska, te što je to što treba uraditi da bi se povećala osjetljivost policije, tužiteljstva, sudova, da promatraju drukčije ovaj problem. Treba da vidimo što je ono što je u socijalnoj zaštiti, što može uraditi nevladinih sektor, mediji, da bi problem djece ulice smanjili, a u cilju da bi na našim ulicama imali što manje djece koja prose, istaknula je Žigić. Navodi da je ključni problem to što u BiH ne postoji uvezana mreža podataka o djeci koja su na ulici i prose.

Jedna od mjera koje bi trebalo poduzeti je formiranje jedinstvene baze podatka i o osobama koje su zatečene u prošnji. Veoma često iste osobe koje prose mijenjaju mjesto, te stoga kad bi objedinili podatke znali bi gdje je to socijalni problem i siromaštvo obitelji, a gdje je to organizirano prosjačenje i razne eksploatacije, pojasnila je. Sudionici konferencije su predstavnici vladinog i nevladinog sektora u BiH, čije zakonske nadležnosti i angažman doprinose umanjenju rizika i sprečavanju trgovine djecom.

Organizatori su Mreža bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija protiv trgovine ljudima “Ring” i Fondacija “Lara” iz Bijeljine. Konferencija je organizirana u partnerstvu s Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH s ciljem da se poveća društvena osjetljivost na sve rizike trgovine djecom u BiH od kojih su najizraženiji zloupotreba djece u prosjačenju i dječji rad na ulici.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer