Published On: Sub, srp 6th, 2019

U BiH 20 izoliranih vehabijskih zajednica

SIPA je, po dojavi Ministarstva unutarnjih poslova, češljala po Federaciji BiH i tražila potencijalne vehabijske zajednice.

Iz SIPE nema službene potvrde, ali kako ATV neslužbeno saznaje otkriveno je oko 20 izliranih vehabijskih zajednica. Policija Republike Srpske u stopu prati pripadnike svih radikalnih pokreta. Nema opuštanja kad je u pitanju terorizam u BiH, kažu u Ministarstvu unutarsnjih poslova.

“Uvijek ima sigurnosno interesantnih lica koje mi pratimo. Što se tiče inače stava Ministarstva unutarnjih poslova, mi još uvijek smatramo da postoji opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini. Operativno skupljamo informacije o pripadnicima selafijsko vehabijske zajednice,” rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike srpske.

Iako je Obavještajno sigurnosna agencija BiH počela više surađivati s MUP-om Republike Srpske, kad je u pitanju suradnja iz oblasti terorizma i nisu baš široke ruke, kaže Ćulum.

Stručnjaci smatraju da bi hitno trebalo promijeniti zakone u BiH i povećati zatvorske kazne za izvršitelje terorističkih djela.

Rekord izrečene zatvorske kazne od 30 godina još drži Haris Čaušević. Sud je Čauševićev napad na policijsku stanicu u Bugojnu okarakterizirao kao terorizam. Pravosnažnom odlukom, robijat će ukupno 35 godina.

Jučer je izrečena kazna od ukupno šest i pol godina Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, koji su kao pripadnici selafijskog pokreta planirali da izvrše terorističke napade na objekat SIPA-e.

Najviše kazni u trajanju od po godinu dana izrečeno je tokom 2016. godine. To je znak, keže Slobodan Župljanin, da sigurnosne službe moraju izvaditi glavu iz pijeska.

“S mizernim i smiješno malim kaznama i generalno zaprijećenim malim kaznama, vrlo teško će biti BiH boriti se sa potencijalnim opasnostima od terorizma, tako da u tom smislu ključno pitanje treba biti na promjeni zakonskih propisa ali i na promjeni politike koja se vodi u pogledu kreiranja kvalitetnih strategija za borbu protiv terorizma,” kaže Slobodan Župljanin, stručnjak za sigurnost.

Na Interpolovoj potjernici nalazi se 12 državljana BiH koji se dovode u vezu s terorizmom i ekstremizmom. Stručnjaci za sigurnost kažu da je veliki broj onih koji još nisu dospjeli na Interpolovu listu.

Terorizam ne prijeti samo od državljana BiH nego i od migranata koji nekontrolirano ulaze u državu. Dolaze iz islamskih država, a neki od njih su sudjelovali i u vojnim akcijama i operacijma i u određenim terorističkim djelima na drugim prostorima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare