Published On: Pet, lis 18th, 2019

U Barceloni 500 tisuća prosvjednika, sukob studenata s policijom

U Barceloni se u petak okupilo oko 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći odcjepljenje od Španjolske, podatak je gradske policije.

Glavno okupljanje gdje se nalazi najveći broj prosvjednika prolazi mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost i transparentima sloboda političkim zatvorenicima.

U drugom dijelu grada tisuće studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavaju doći do zgrade španjolske nacionalne policije koju čuva interventna policija. Ondje je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, od koje dvoje maloljetnika, a jedan je policajac ozlijeđen.

Studenti zamaskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i boce pa se povlače nakon intervencije policije. Antifašistička Barcelona i Ulice će uvijek biti naše, viču. Bacili su dimnu kutiju i više petardi, te zapalili kontejnere za smeće postavljajući barikade.

 

U petak je u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika počeo opći štrajk na poziv sindikata koji podržavaju nezavisnost. Tisuće prosvjednika došle su u Barcelonu iz ostalih gradova a katalonska vlada i stranke za nezavisnost pozvale su ih na mirne prosvjede.

-Nećemo stati dok ne dođemo do slobode. Ujedinjeni narod nikada neće biti pod represijom, istaknuo je Marcel Mauri, glasnogovornik civilne organizacije Omnium Cultural navodeći pismo osuđenog čelnika te organizacije Jordia Cuixarta koji je osuđen na 9 godina zatvora zbog poticanja stanovnika na ustanak zbog pripremanja i organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti prije dvije godine.

 

Ovo je peti dan masovnih prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je ranije u petak da se nikome ne sudi zbog ideja nego zbog kršenja zakona. Poručio je da će izgrednici biti kažnjeni. Ponovio je kako zasad ne razmatra uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, gdje peti dan traju prosvjedi protiv osuđujućih presuda zagovornicima nezavisnosti, te da se turisti nemaju razloga bojati za sigurnost u toj autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske.

 

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako turisti bez problema i straha za sigurnost mogu posjećivati Barcelonu.

-Ovo je nanijelo veliku štetu reputaciji Katalonije. No Barcelonu se može posjećivati bez problema jer su to bili izgredi manjih grupa – izjavio je na konferenciji za medije u Madridu.

Rekao je da je smanjenje potrošnje struje palo u petak za 7 posto što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da štrajk nema većeg utjecaja. Luke u Barceloni i Tarragoni su otvorene i funkcioniraju, napomenuo je španjolski ministar.

 

 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare