Published On: Pon, lip 10th, 2013

U Banjoj Luci počeo skup o pomirenju i dijalogu u regiji

Meditativno-molitvenim skupom i donošenjem zajedničke deklaracije predstavnika vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini u Banjoj Luci je otvorena međunarodna konferencija “Mir i pomirenje – korak naprijed” na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

On je u Banju Luku doputovao u večernjim satima nakon posjeta mjestima šire regije u kojima žive Hrvati gdje se upoznao s problemima povratnika. Leko je posjetio i pogone “Kraša” u Prijedoru gdje je hrvatska tvrtka prebacila dio svoje proizvodnje radi plasmana na tržište CEFTA-e kao i pogone tvornice obuće “Nova Ivančica”. Uz Leku otvaranju konferencije u Banja Luci nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Došao sam dati podršku biskupu Franji Komarici i ljudima koji zagovaraju bolje sutra, posebice naših ljudi Hrvata, kazao je Bandić te banjolučkog biskupa zbog njegova zauzimanja za povratnike nazvao hrvatskim Mandelom. 

Upravo na poticaj biskupa Komarice na početku skupa koji treba otvoriti nove puteve razumijevanja i dijaloga u regiji donesena je deklaracija u kojoj su vjerski poglavari te predstavnici katoličke, islamske i židovske zajednice pozvali političare u BiH na odlučnije angažiranje na učvršćenju mira i stabiliziranja stanja u zemlji.

U pozadini stanja u BiH je teška moralna kriza, stoji u deklaraciji uz poziv na više pravednosti i solidarnosti u društvu. Također je upućen poziv da se žrtvama nasilja u prošlosti osigura ispunjenje njihovih prava, a posebice da se izbjeglima i prognanima osigura pravo na povratak i dostojanstven život.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović snažno su poduprli ove ciljeve. Kardinal Puljić je posebice podsjetio da se zajednički život mora graditi na istini bez koje nema ni slobode niti mira dok je reis Kavazović kazao kako nije u moći današnjih generacija promijeniti prošlost, no one mogu popraviti sadašnjost i time učiniti i da budućnost bude bolja. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu potpisali deklaraciju, a na meditativno-molitvenom skupu sudjelovali su, kako su sami kazali, samo kao promatrači.

Deklaraciju i skup podržao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin InzkoDobro je da vjerski čelnici na tome rade i bilo bi još bolje da to prihvaćaju i široke mase. To bi onda dovelo do društvene harmonije, kazao je Inzko te konstatirao je kako je nedopustivo da stvari u BiH stoje zakočene kada se susjedstvo tako brzo mijenja.

Hrvatska je 12 godina radila na približavanju Europskoj uniji, Srbi su počei rješavati problem star 600 godina i oni će ga riješiti. Mislim da i političari u BiH mogu riješiti pitanje poput matičnih brojeva i presude ‘Sejdić-Finci’, kazao je Inzko.