Published On: Ned, sij. 21st, 2018

U Banjoj Luci otvoren Konfucijev institut

Prioritet Konfucijevog instituta u Banjoj Luci će biti izučavanje kineskog jezika i kulture te srpskog jezika i kulture studenata iz Kine– rekao je Gajanin.

Konfucijev institut otvoren je danas pri Univerzitetu u Banjoj Luci, čime se ta visokoškolska institucija pridružuje zajednici od 525 osnovanih Konfucijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet milijuna učenika i studenata.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao da je otvaranje tog instituta veoma važno za banjalučki univerzitet, RS i BiH, što je još jedan način unapređenja suradnje s Kinom, prenosi Fena.

Podsjetio je kako su to ministarstvo te Veleposlanstvo BiH u Pekingu, uz podršku institucija RS-a, dali doprinos da dođe do ovog događaja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je naveo kako je otvaranjem Konfucijevog instituta poboljšana institucionalna suradnja dvaju univerziteta te RS-a sa Kinom.

Uvjeren je da će ta obrazovna suradnja biti uspješna, te podsjetio da od 2012. na Palama postoji katedra za kineski jezik, a također još nekoliko osnovnih škola je izrazilo spremnost omogućiti eksperimentalno izučavanje kineskog jezika.

-S Kinom želimo surađivati, a pretpostavka za to je da se upozna ta zemlja i uči kineski jezik. Svijet više nije unipolaran, zavisan samo od jednog političkog i vojnog centra, već se vrši disperzija moći, a Kina je jedan od tih nezaobilaznih centara – rekao je Dodik i podsjetio da je ta zemlja prisutna na ovim prostorima kroz inicijativu “16 plus jedan”.

I veleposlanica Kine u BiH Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfucijev institut u Banjoj Luci i zahvalila za uspješnu suradnju rukovodstvu RS-a.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je ukazala da RS želi unaprijediti suradnju s Kinom u više oblasti, uz dobro razumijevanje i u političkom smislu.

-Cijenimo što su kineske kompanije i institucije zainteresirane za unaprjeđivanje suradnje s našim institucijama, te nekim strateškim projektima, kada su u pitanju prometna infrastruktura i energetika, a sada i u oblasti obrazovanja – rekla je ona.

Vršitelj dužnosti rektora Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin je rekao kako će Konfucijev institut doprinijeti razmjeni iskustava u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

-Prioritet Konfucijevog instituta u Banjoj Luci će biti izučavanje kineskog jezika i kulture te srpskog jezika i kulture studenata iz Kine– rekao je Gajanin.

Rektorica Tjenđin Univerziteta Liu Sin je rekla kako je ovo prvi Konfucijev institut u RS, ali se nada će postati uspješan.

Na Konfucijevom institutu, koji je danas otvoren pri Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, studenti će moći da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima bit će osigurane posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.

Osim toga, postoji mogućnost suradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, te objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer