Published On: Uto, lis 27th, 2020

U Austriji zabranjeno nošenje vizira, nadležni smatraju da nemaju nikakvu funkciju

U Austriji su na snagu stupile nove, pooštrene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kojim se, između ostalog, zabranjuje i nošenje vizira koji, kako kažu, nemaju nikakvu funkciju.

Ova odluka stupa na snagu od 7. studenog.

Odlukom tamošnjeg Ministarstva zdravstva, obvezno je nošenje maski prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i u podzemni prolaz. Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su u zatvorenom ili na otvorenom i to i za vrijeme trajanja događaja na sjedećem mjestu.

Također, prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora se držati distanca od najmanje jednog metra.

U avionima, kao i javnom prijevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je u takvim slučajevima obvezna maska. Nošenje maski obvezno je i u stanicama metroa, željezničkim stanicama, tramvajskim stanicama, kao i na aerodromima.

Tko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može da nosi masku morat će da ima potvrdu liječnika koji ima licencu za rad u Austriji.

Novost je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smjeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske crpke.